Matsituationen i Västsaharas flyktingläger

Skriftlig fråga 2007/08:515 av Palm, Veronica (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-18
Anmäld
2007-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-01-16
Svar anmält
2008-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2007/08:515 Matsituationen i Västsaharas flyktingläger

av Veronica Palm (s)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Västsahara är sedan 1975 till två tredjedelar ockuperat av Marocko. De ca 200 000 västsaharier som lyckades fly bor sedan dess i flyktingläger utanför Tindouf i sydöstra Algeriet. Det senaste året har situationen försämrats betydligt.

Det regnar ca vart sjätte sjunde år i Sahara. Vart 10:e till 15:e år kommer enorma skyfall. I februari 2006 kom ett sådant. Polisario beräknade då att regnen förstörde 50 procent av lägren. 80 000 människor förlorade allt. Tältdukar brast och lerbyggnader raserades. Mat och mediciner förstördes av vattenmassorna.

Ständigt kommer olika rapporter om att behoven av mat är enorma. Enligt nya rapporter ska matsituationen blivit än värre, och ransonerna ska ha minskat till lägren.

Vår ambassadör i Alger bekräftar att ransonerna blivit mindre, vilket inte minst drabbar barnen. FN borde väl följa sin egen barnkonvention även om barnen bor i flyktingläger! I sammanhanget är Sverige en viktig aktör, både för att själv bidra och för att få andra att ge mer.

Mot denna bakgrund vill jag fråga ansvarigt statsråd vad Sverige kan göra för att vara med och påverka situationen så att mer mat kommer till dessa människors undsättning.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:515 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 16 januari

Svar på fråga

2007/08:515 Matsituationen i Västsaharas flyktingläger

Statsrådet Gunilla Carlsson

Veronica Palm har frågat mig vad Sverige kan göra för att påverka och förbättra matsituationen för de västsahariska flyktingarna i Tindouf i sydöstra Algeriet.

Sverige är sedan länge en av de största bidragsgivarna till de västsahariska flyktingarna. Vårt stöd kanaliseras främst genom multilaterala kanaler såsom Echo, WFP och UNHCR samt återkommande genom enskilda organisationer. Våra kontakter med dessa organisationer säger oss att livsmedelssituationen är allvarlig, speciellt för kvinnor och barn, och vi följer den fortsatta utvecklingen noggrant. Ett problem för biståndsorganisationerna är emellertid att det faktiska antalet flyktingar av politiska skäl hittills inte gått att fastställa och detta har till viss del påverkat livsmedelsdistributionen. Oavsett antalet flyktingar råder en allmän uppfattning om att kosten för flyktingarna är alltför ensidig, vilket leder till näringsbrist bland flyktingarna, något som bland annat Sverige och Echo beaktat i sina biståndsinsatser.

Echo, som är en av de största bidragsgivarna till dessa flyktingar, har under senare år, och även år 2008, inkluderat flyktingsituationen i Algeriet bland de så kallade bortglömda humanitära kriser som Echo fokuserar extra mycket på. Under 2007 fattade Echo två beslut om vardera 5 miljoner euro. Det första avsåg livsmedelsstöd och det andra så kallade non-food-items.

Sverige är en stor bidragsgivare till WFP, en organisation med närvaro i flyktinglägren. Vårt kärnbidrag är icke-öronmärkt för att ge WFP flexibilitet i verksamheten. Av det svenska kärnstödet år 2007 allokerade WFP drygt 3 miljoner kronor till de västsahariska flyktingarna i Tindouf.

Även UNHCR, en organisation där Sverige är en av de största givarna, har en betydande verksamhet i flyktinglägren.

Det svenska stödet via multilaterala organisationer kompletteras med bilateralt humanitärt stöd som Sida förmedlar genom enskilda organisationer. De senaste åren är det framför allt Praktisk solidaritet som varit verksamt i flyktinglägren genom klädstöd samt genom distribution av tonfisk för att öka mängden animaliskt protein i kosten och göra den mer komplett.

Sida har beredskap att lämna ytterligare bidrag om de humanitära behoven så kräver eller förfrågningar om svenskt stöd inkommer. Vidare företog Sida i slutet av förra året en bedömningsresa till flyktinglägren i Tindouf för att bättre kunna utvärdera framtida svenska bidrag till de västsahariska flyktingarna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.