Matchfixningsrådets befogenheter

Skriftlig fråga 2020/21:851 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Matchfixning är en fråga som blivit högaktuell, inte minst med tanke på den utredning som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi presenterade i veckan. Den oro som många känner när man antingen arbetar med frågan eller på annat vis är berörd av den behöver åtgärdas snarast.

En ny utredning har därför presenterats, som får i uppdrag att se över vilka åtgärder som bör genomföras för att stänga ute illegalt spel. Utredningen ska även se över vilka myndigheter som ska samarbeta för att tillsammans motverka matchfixning. Det sistnämnda förslaget kan te sig märkligt med tanke på att matchfixningsrådet redan ska ha det uppdraget.

Rådet sattes ihop för ungefär ett år sedan, men många anser att arbetet har stagnerat och till och med backat i stället för att ligga i framkant för att motverka organiserad brottslighet. Detta är under all kritik.

I nya utredningsdirektiven står följande: ”Utredaren ska därför vid behov föreslå åtgärder för att undanröja eventuella hinder för en ändamålsenlig informationsdelning mellan samtliga berörda aktörer. I uppdraget ingår även att se över Spelinspektionens och Matchfixningsrådets uppdrag i arbetet mot matchfixning.”

 Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Anser statsrådet att matchfixningsrådet i dag inte har befogenheter att samarbeta mellan berörda myndigheter för att exempelvis utbyta information i arbetet mot matchfixning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:851 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:851 av Angelika Bengtsson (SD) Matchfixningsrådets befogenheter

Angelika Bengtsson har frågat mig om jag anser att matchfixningsrådet i dag inte har befogenheter att samarbeta mellan berörda myndigheter för att exempelvis utbyta information i arbetet mot matchfixning.

Arbetet mot manipulation av resultat inom sport, s.k. matchfixning, handlar om att skydda idrottens integritet men också om att förhindra att spel missbrukas för kriminell verksamhet och om att upprätthålla ett starkt konsumentskydd på spelmarknaden. Att komma till rätta med matchfixning är en viktig fråga för samhället. I samband med omregleringen av den svenska spelmarknaden inrättades därför ett särskilt råd, där Spelinspektionen, Regeringskansliet, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, spelbranschen och Sveriges riksidrottsförbund samverkar för att motverka matchfixning.

Förutsättningarna för samverkan mellan berörda aktörer är en sådan fråga som har diskuterats i matchfixningsrådet. Det har då bl.a. framkommit att det finns vissa oklarheter gällande förutsättningarna för en effektiv samverkan i arbetet mot matchfixning, särskilt när det gäller möjligheten för berörda aktörer att dela information som utgör personuppgifter. Den 30 november 2020 tillsattes därför en utredning som bl.a. har i uppdrag att utreda den frågan och vid behov föreslå åtgärder för att undanröja eventuella hinder för en ändamålsenlig informationsdelning.

Det kan alltså konstateras att matchfixningsrådets arbete leder till konkreta åtgärder för att ytterligare stärka arbetet mot matchfixning.

Stockholm den 15 december 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.