Till innehåll på sidan

Marockos kränkning av Västsaharas territorium

Skriftlig fråga 2015/16:1570 av Lotta Johnsson Fornarve (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-08
Överlämnad
2016-09-08
Anmäld
2016-09-13
Svarsdatum
2016-09-14
Sista svarsdatum
2016-09-14
Besvarad
2016-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 11 augusti passerade 300 marockanska militärfordon den barriär som skiljer västsahariskt territorium, ockuperat sedan 1975, från marockanskt territorium och den landremsa som kontrolleras av västsahariska Polisario i ett försök att besätta den östra delen av La Güera-halvön. Den västra delen är mauretanskt territorium, och där ligger hamnstaden Nouadhibou med ca 80 000 invånare. Enligt obekräftade uppgifter har två civila västsaharier dödats.

Detta är ett allvarligt brott mot den första militära överenskommelsen i vapenstilleståndsavtalet från 1991 som under ledning av FN förhandlades fram mellan Marocko och det västsahariska folkets legitima representant Polisario. Vapenvilan förbjuder allt arbete eller militär utplacering i en fem kilometer lång remsa längs muren. Intrånget är också ett tydligt brott mot folkrätten eftersom Marocko inte har någon legitim rätt att befinna sig på västsahariskt territorium över huvud taget.

Den 28 augusti svarade Polisario genom att placera ut militära styrkor i Guerguerat-området för att förhindra ytterligare marockanska aktiviteter.

Polisario uppmanade dessutom FN:s säkerhetsråd att kräva ett omedelbart tillbakadragande av marockansk personal och vill att Minurso installerar en permanent observationspost i området för att lugna ned situationen och förhindra framtida intrång.

Jag vill mot den bakgrunden fråga utrikesminister Margot Wallström:

Avser utrikesminister Margot Wallström att agera mot Marocko för att kränkningar av västsahariskt territorium omedelbart ska upphöra, och avser Sverige att agera i FN för att vapenvilan mellan Marocko och Polisario från 1991 upprätthålls och respekteras fullt ut för att minska spänningen i området och genom det bidra till och öka tron på den FN-ledda fredsprocessen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1570 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1570 av Lotta Johnsson Fornarve (V) Marockos kränkning av Västsaharas territorium

Lotta Johnsson Fornarve har frågat mig om jag avser agera mot Marocko mot bakgrund av den spända situationen i buffertzonen mellan Marocko och Västsahara. Vidare har Lotta Johnsson Fornarve frågat mig om Sverige avser agera i FN för att vapenvilan mellan Marocko och Polisario från 1991 upprättshålls och respekteras fullt ut för att minska spänningen i området och genom det bidra till och öka tron på den FN-ledda fredsprocessen.

Regeringen känner stor oro för, och följer noga, det spända läget som råder i buffertzonen vid Guerguerat. Vi stödjer FN:s generalsekreterares uppmaning till båda parter om att snarast upphöra med aktiviteter som riskerar att öka spänningarna. Vi instämmer även i FN:s säkerhetsråds uppmaning om att MINURSO snarast tillåts återgå till full funktionalitet i Västsahara, och välkomnar den överenskommelse som slutits mellan FN och Marocko samt det stegvisa återvändandet som inletts av MINURSO:s personal.

Regeringen stödjer FN:s arbete som syftar till att finna en rättvis, ömsesidigt godtagbar förhandlingslösning där västsahariernas rätt till självbestämmande tillfredsställs. Som medlem av FN:s säkerhetsråd 2017-2018 kommer vi att bidra till detta viktiga arbete för att underlätta en förhandlingslösning. Regeringen har även stärkt sitt engagemang i frågan genom ökat humanitärt bistånd samt närmare kontakter med parterna. Jag har de senaste månaderna besökt både Alger och Rabat för samtal med mina utrikesministerkollegor.

Stockholm den 14 september 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.