Marockanska ungdomsgäng
Skriftlig fråga 2016/17:1501 av Boriana Åberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-30
- Överlämnad
- 2017-05-31
- Anmäld
- 2017-06-01
- Svarsdatum
- 2017-06-07
- Sista svarsdatum
- 2017-06-07
- Besvarad
- 2017-06-07
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Polisen och sociala myndigheter har de senaste åren haft stora problem med ensamkommande unga från Marocko. De har i många fall bott på gatan, använt droger och begått brott. Det har varit svårt att identifiera dem och många har hävdat att de är yngre än vad de faktiskt är. De har inte heller kunnat återvända till Marocko eftersom myndigheterna där inte erkänt att de är medborgare i landet. Samarbetet mellan Sverige och Marocko blir dock allt bättre och landet tar nu i större utsträckning emot de av sina medborgare som vistas olagligt i Sverige.
Under förra året lämnade 271 personer med marockanskt ursprung Sverige. Av dessa återvände 117 till Marocko medan övriga hamnade i andra europeiska länder. Vissa återvände frivilligt, vissa utvisades på grund av att de begått brott och vissa avvisades på grund av att de inte hade något uppehållstillstånd. Men detta innebär inte att problemet är löst. Fortfarande befinner sig många ungdomar illegalt i Sverige, och en stor andel av dem begår brott för att försörja sig.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsministern:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Marocko ska ta emot ännu fler av de marockanska barn och ungdomar som saknar asylskäl och befinner sig illegalt i Sverige?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1501 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
PAGE
2
Dnr Ju2017/04821/POL Dnr Ju 2017/04822/POL | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1498 av Boriana Åberg (M) Minderåriga som befinner sig i landet utan att söka asyl och svar på fråga 2016/17:1501 av Boriana Åberg (M) Marockanska ungdomsgäng
Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att lösa problemet med utländska ungdomar som befinner sig illegalt i Sverige och inte sökt asyl. Boriana Åberg har också frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Marocko ska ta emot ännu fler av de marockanska barn och ungdomar som saknar asylskäl och befinner sig illegalt i Sverige.
Jag har valt att besvara frågorna i ett gemensamt svar.
- För att kunna upprätthålla en långsiktigt hållbar och human migrationspolitik har regeringen vidtagit en rad åtgärder som syftar till att personer, som efter en rättssäker prövning av asylskälen har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut, återvänder så snabbt som möjligt till sitt hemland eller annat land.
- Dialog förs med ursprungsländer i syfte att underlätta och effektivisera ett återvändande. Vad gäller Marocko är det ett arbete som har pågått en längre tid och där vi nu kan se resultat. Det är viktigt att detta långsiktiga arbete fortsätter. Även de utplaceringar av återvändandesambandsmän som skett är ett led i arbetet att förbättra återvändandet till nyckelländer.
Regeringen har även vidtagit andra åtgärder för att effektivisera återvändandet, nyligen tillsattes en utredning som bland annat syftar till att ge Polismyndigheten fler verktyg för att fastställa identiteten i samband med inre utlänningskontroll. Polismyndigheten ska dels få utökade möjligheter att ta fingeravtryck, dels ökade möjligheter att eftersöka och omhänderta pass och identitetshandlingar. Den nedre åldersgränsen för upptagande av fingeravtryck ska ses över i syfte att yngre personer på ett tidigt stadium ska kunna identifieras.
Ett kunskapscentrum om frågor avseende ensamkommande barn och unga har inrättats inom Socialstyrelsen i april 2017. Arbetet omfattar frågor som rör ensamkommande barn och unga som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd.
Regeringen följer frågan och är beredd att vid behov vidta ytterligare åtgärder.
Stockholm den 7 juni 2017
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.