Märkningen av ägg

Skriftlig fråga 2005/06:1011 av Sjöstrand, Sven-Erik (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-15
Anmäld
2006-02-15
Besvarad
2006-02-22
Svar anmält
2006-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga 2005/06:1011 av Sven-Erik Sjöstrand (v) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Märkningen av ägg

Under förra veckan blev vi uppmärksammade på att flera av Sveriges stora äggpackerier fuskar med bästföredatumet på äggkartongerna.

För att vara godkända får ägg högst vara fyra veckor gamla och de får säljas senast när de är tre veckor. Men vissa företag stämplar bästföredatum 28 dagar framåt i tiden på ägg som redan är en eller två veckor. Skälet till detta är enligt en inspektör på Livsmedelsverket att det anses kosta för mycket att hämta ägg hos leverantörerna två gånger i veckan.

Förutom fuskmärkningen klagar Livsmedelsverket också på att spruckna ägg som egentligen ska gå till industrin finns med i förpackningarna.

Äggen och de företag som säljer dessa gör det till de stora livsmedelskedjorna och står för mellan 60 och 70 % av äggförsäljningen i landet. Det är med andra ord många konsumenter som kan drabbas av ägg som inte är färska.

Min fråga till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att konsumenten ska få rätt information om äggen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1011 besvarad av

den 22 februari

Svar på fråga 2005/06:1011 om märkningen av ägg

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Sven-Erik Sjöstrand har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att konsumenten ska få rätt information om äggen.

Jag anser precis som Sven-Erik Sjöstrand att konsumenterna bör få en korrekt information om de ägg som säljs i butik i Sverige. Det kan röra bäst före-datum, annan information som konsumenter efterfrågar eller andra uppgifter som krävs i EU:s handelsnormer för ägg. Dessa normer omfattar alla hönsägg som saluförs inom gemenskapens territorium med undantag för viss direktförsäljning. Reglerna riktar sig till de företag som hanterar ägg och dessa ansvarar för att de i sin verksamhet följer reglerna.

Det är Livsmedelsverket som ansvarar för tillsynen över samtliga äggpackerier i Sverige. Livsmedelsverket har under de senaste åren utarbetat och infört ett system som gör att företagen ges möjlighet att snabbt åtgärda eventuella avvikelser och brister. Livsmedelsverket följer upp att åtgärder mot upptäckta avvikelser utförs inom de tidsramar som företaget utlovat. Om så inte sker kan kraftfulla åtgärder beslutas i form av föreläggande med vite eller saluförbud.

Jag anser därför att det i nuläget inte behöver vidtas några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.