Marinens utbildning av säkerhetssoldater

Skriftlig fråga 2005/06:171 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-19
Anmäld
2005-10-19
Besvarad
2005-10-25
Svar anmält
2005-10-25
Besvarad
2005-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga 2005/06:171 av Jeppe Johnsson (m) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Marinens utbildning av säkerhetssoldater

Sedan försvarsbeslut 2004 ligger Sveriges marinbas i Karlskrona. År 2000 flyttade utbildningen av marinens säkerhetsförbandssoldater till Kungsholms fort i Karlskrona skärgård från Berga i Stockholm. I årets budget går att utläsa att det nu åter finns planer på att flytta denna utbildning.

Blir detta verklighet blir det tredje flytten inom en tioårsperiod. Detta skulle vara ett enormt slöseri med resurser.

Sedan flytten från Stockholm till Karlskrona har det investerats ca 50 miljoner kronor ute på Kungsholms fort. Bland annat finns på Kungsholmen Försvarsmaktens modernaste hundgård, invigd 2002. Utöver de materiella investeringarna har det byggts upp en unik kompetens hos personalen med ett 25-tal officerare. I Karlskrona utbildas 70@100 värnpliktiga till den marina säkerhetsbataljonen. Det finns ett etablerat och levande samarbete med flygets säkerhetsbataljon i Kallinge, ett samarbete som minskar kostnaderna betydligt. Utbildningen av säkerhetsförbandssoldater på Kungsholmen är den enda säkerhetsförbandsproduktionen som genomförs vid landets marinbas.

Blir flytten verklighet kommer en av landets största garnisoner inte att ha någon förbandsutbildning av markstridskrafter. Då utbildningen flyttade till Kungsholmen var en av anledningarna till flytten att upprätthålla ett levande världsarv. Även denna uppgift kommer att försvåras och medföra merkostnader vid en flytt av utbildningen från Kungsholms fort.

Avser ministern att fullfölja planerna på att åter flytta utbildningen av säkerhetssoldater?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:171 besvarad av

den 26 oktober

Svar på fråga 2005/06:171 om marinens utbildning av säkerhetssoldater

Försvarsminister Leni Björklund

Jeppe Johnsson har frågat mig om jag avser att fullfölja planerna på att åter flytta utbildningen av marinens säkerhetssoldater.

Genom propositionerna Vårt framtida försvar (prop. 2004/05:5) och Försvarsmaktens grundorganisation (prop. 2004/05:43) hösten 2004 redovisade regeringen sitt förslag till försvarspolitisk inriktning 2005@2007.

I propositionen Vårt framtida försvar behandlade regeringen bland annat de säkerhetspolitiska utgångspunkterna och frågor om framtida hot. Regeringen återknöt till detta i propositionen Försvarsmaktens grundorganisation och framhöll att dessa förhållanden i nödvändig utsträckning också måste återspeglas när det gäller utformningen av grundorganisationen. Frågeställningen hade, framhöll regeringen, särskild aktualitet när det gällde militära förband i Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg.

Riksdagens försvarspolitiska beslut (prop. 2004/05:5, prop. 2004/05:43, bet. 2004/05:FöU4, bet. 2004/05:FöU5, rskr. 2004/05:143) innebär för Göteborgs del bland annat att Älvsborgs amfibieregemente läggs ned, Försvarets sjukvårdscentrum flyttas från Hammarö till Göteborg, värnpliktsutbildningen inom sjukvårdsområdet bör genomföras vid Sjukvårdscentrum, Känsö bibehålls för att kunna utbilda amfibieförband i den speciella miljö som Göteborgs skärgård utgör samt att Amfibieregementet i Haninge/Berga ska kunna utbilda besättningar till bevakningsbåtarna i Göteborg.

För Blekinges del innebär riksdagens beslut bland annat att Ostkustens marinbas i Haninge och Sydkustens marinbas i Karlskrona läggs ned, Marinbasen inrättas i Karlskrona, Första utbåtsflottiljen flyttas från Haninge/Berga till Karlskrona, örlogsskolorna läggs ned och sjöstridsskolan inrättas i Karlskrona samt att den sjöoperativa helikopterverksamheten lokaliseras till Ronneby.

Marinbasen ska bedriva verksamhet i Karlskronaregionen, Stockholmsregionen och på västkusten. Marinbasen ska svara för utbildningen av de marina delarna av säkerhetsbataljonerna. Regeringen anförde i propositionen Försvarsmaktens grundorganisation att denna utbildning kan genomföras i Karlskrona och eller i Göteborg.

Med utgångspunkt i riksdagens beslut uppdrog regeringen i regleringsbrevet för Försvarsmakten för 2005 åt myndigheten att överväga lokaliseringen av de marina delarna av säkerhetsbataljonerna. En utgångspunkt i dessa överväganden skulle vara att utbildningen eller delar av den genomförs i Göteborg. Uppdraget ska redovisas i årsredovisningen för 2005.

I delårsrapporten i augusti 2005 anförde Försvarsmakten att myndighetens inriktning var att det inte skulle vara tre bataljoner utan endast en. Denna enda bataljon skulle inte innehålla några marina delar.

I budgetpropositionen för 2006 (prop. 2005/06:1, utgiftsområde 6) anförde regeringen att under perioden 2006@2008 ska tre säkerhetsbataljoner vidmakthållas. Regeringen ansåg att den operativa förmåga som en säkerhetsbataljon har och den effekt som bataljonen kan utveckla är en väsentlig beståndsdel i insatsorganisationen. Detta inkluderar, framhöll regeringen, även förmågan att uppträda på sjöarenan. Regeringen bedömde vidare att det är viktigt att denna förmåga vidmakthålls och utvecklas i Göteborg med hänsyn till den specifika miljö som råder där.

Regeringen angav redan i propositionen Försvarsmaktens grundorganisation att Göteborg var en plats där utbildningen av de marina delarna av säkerhetsbataljonen kunde genomföras. Riksdagen hade ingen invändning mot detta. Denna uppfattning har regeringen alltjämt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.