Marinens Musikkår

Skriftlig fråga 2012/13:18 av Haglö, Kerstin (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-10-01
Anmäld
2012-10-02
Besvarad
2012-10-10
Svar anmält
2012-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 oktober

Fråga

2012/13:18 Marinens Musikkår

av Kerstin Haglö (S)

till försvarsminister Karin Enström (M)

Marinens Musikkår har anor från 1680-talet. Musikkåren är i dag den enda av sitt slag inom Försvarsmakten i Sverige och består av 30 heltidsanställda yrkesmusiker. Marinens Musikkår är en försvarsmaktsresurs, både i Sverige och utomlands. Förutom de militära tjänsteuppdragen, som består av bland annat statsceremoniell verksamhet, har Marinens Musikkår sedan flera år tillbaka en omfattande konsertverksamhet i landet. Dessa konserter är mycket populära, samtidigt som de tjänar ett allmännyttigt intresse och gör god PR för Försvarsmakten.

För att kunna genomföra dessa konserter har hyran av konsertlokaler finansierats med försäljning av biljetter och cd-skivor. Marinens Musikkårs inspelningar har också ett stort historiskt och kulturellt intresse bland allmänheten. Marinens Musikkårs cd-skivor har varit eftertraktade länge, och det råder en fortsatt stor efterfrågan på dessa.

Från juridiska staben har det framkommit att det i dag inte finns stöd för denna verksamhet i lag eller förordning eller genom särskilt beslut av regeringen. I dag kan försvarsmusiken endast delta i statsceremoniell verksamhet samt evenemang som ligger inom ramen för uppdrag från chefen för produktionsledningen till chefen för Livgardet. Försvarsmusiken kan inte i något fall ta ut ersättning för sin verksamhet. I regleringsbrevet till Försvarsmakten har regeringen angivit vilka undantag som får göras och i vilka fall Försvarsmakten får finansiera sin verksamhet genom avgifter.

Min fråga till försvarsministern är följande:

Kommer försvarsministern att se till att ett särskilt beslut fattas av regeringen som innebär att försvarsmusiken omfattas av detta undantag?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:18 besvarad av Försvarsminister Karin Enström

den 10 oktober

Svar på fråga

2012/13:18 Marinens Musikkår

Försvarsminister Karin Enström

Kerstin Haglö har frågat mig om jag kommer att se till att ett särskilt beslut fattas av regeringen som innebär att försvarsmusiken omfattas av det undantag som frågeställaren redovisar i sin fråga. I sin fråga anför Kerstin Haglö att Högkvarterets juridiska stab har konstaterat att det inte finns stöd i lag, förordning eller ett särskilt beslut av regeringen för att försvarsmusiken ska kunna få ta betalt för sina konserter eller för försäljning av inspelade skivor. Vidare anför Kerstin Haglö att regeringen i Försvarsmaktens regleringsbrev har angivit vilka undantag som får göras och i vilka fall Försvarsmakten får finansiera sin verksamhet genom avgifter.

Försvarsmakten ska enligt sin instruktion – förordning (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten – medverka i statsceremonier. Detta innebär bland annat att försvarets musikkårer ska spela vid högvaktsavlösningen och annan statsceremoniell verksamhet. Inom denna ram är det Försvarsmakten som bestämmer omfattningen av Försvarsmusikens verksamhet och därmed hur mycket anslagsmedel som ska användas.

Enligt 3 § avgiftsförordningen (1992:191) – som gäller för alla myndigheter – får en myndighet ta ut avgifter för varor och tjänster som den tillhandahåller bara om det följer av en lag eller förordning eller ett särskilt beslut av regeringen.

I regleringsbrevet för Försvarsmakten anger regeringen vilka verksamheter myndigheten får ta ut avgift för. Försvarsmusiken är för närvarande inte en sådan verksamhet. Försvarsmakten har hittills inte inkommit till regeringen med förslag om att myndigheten ska få ta ut avgifter för försvarsmusikens verksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.