Maria Ungdomsmottagning i Stockholm

Skriftlig fråga 2002/03:330 av Magnusson, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-17
Anmäld
2002-12-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-01-22
Svar anmält
2003-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga 2002/03:330

av Cecilia Magnusson (m) till statsrådet Morgan Johansson om Maria Ungdomsmottagning i Stockholm

Maria Ungdomsmottagning i Stockholms city har en unik kompetens och är ett föredöme för hela landet när det gäller att ta om hand och rehabilitera ungdomar med drogproblem. På inget annat håll i landet finns en upparbetad verksamhet som denna. Verksamheten hotas nu av nedskärningar beroende på att kommuner och landsting i och kring Stockholm inte har resurser att både finansiera Maria Ungdoms nuvarande verksamhet och uppbyggnaden av egna öppenvårdsenheter.

Det är naturligt med de ständigt växande drogproblemen att kommunerna bygger upp sin beredskap för att ta emot ungdomar med drogproblem. Samtidigt är det avgörande för kommunernas uppbyggnadsarbete att de har ett resurscenter att vända sig till.

Kommunerna har tillsammans med landstinget i Stockholm under flera år finansierat Maria Ungdoms verksamhet och nu krävs det att staten går in och tar ett ansvar för att detta arbete får fortsätta att utvecklas. Annars riskerar vi att kasta ut barnet med badvattnet genom att Maria Ungdom inte kan fortsätta att utveckla sin kunskap beroende på finansieringsproblem. Narkotikakommissionen kunde göra verklig nytta genom att gå in och ta ansvar för det riksintresse Maria Ungdom utgör.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Narkotikakommissionen ska avsätta finansieringsmedel för Maria Ungdomsmottagning i Stockholm?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:330 besvarad av

den 22 januari

Svar på fråga 2002/03:330 om Maria Ungdomsmottagning i Stockholm

Statsrådet Morgan Johansson

Cecilia Magnusson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Narkotikakommissionen ska avsätta medel för att finansiera Maria Ungdomsmottagning i Stockholm. Bakgrunden är att flera av Stockholms kranskommuner har dragit sig ur samarbetet mellan länets kommuner och Stockholms läns landsting. Narkotikakommissionen, som Cecilia Magnusson hänvisar till, finns inte längre. Den upphörde i och med att kommissionen i januari 2001 överlämnade sitt slutbetänkande Vägvalet till regeringen. Betänkandet låg till grund för regeringens förslag till den nationella narkotikapolitiska handlingsplan som riksdagen beslutade om våren 2002. En narkotikapolitisk samordnare har regeringens uppdrag att genomföra handlingsplanen, och fördelning av de medel @ sammanlagt 325 miljoner kronor @ som har avsatts för att förstärka politiken.

Det är dock viktigt att understryka att detta inte innebär någon förändring i den ansvarsfördelning som finns mellan stat, kommuner och landsting. Missbrukarvården och insatser för barn och unga är och ska vara ett kommunalt och landstingskommunalt ansvar, inte ett statligt. Eventuella problem i samarbetet måste därför lösas lokalt. Om berörda kommuner och Stockholms läns landsting inkommer med en ansökan om ekonomiskt stöd till fortsatt verksamhet vid Maria Ungdomsmottagning utgår jag ifrån att den narkotikapolitiska samordnaren prövar frågan med en sådan utgångspunkt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.