Till innehåll på sidan

Mänskliga rättigheter och kvinnans rättigheter i Iran

Skriftlig fråga 2007/08:1413 av Kakabaveh, Amineh (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2008-08-14
Besvarad
2008-08-19
Svar anmält
2008-08-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juni

Fråga

2007/08:1413 Mänskliga rättigheter och kvinnans rättigheter i Iran

av Amineh Kakabaveh (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

För tio månader sedan arresterades Muhammed Sadiq Kabodi. Han är chef för MR-organisationen Human Rights Organization of Kurdistan. Kabodi har sedan dess suttit fängslad. Det brott han begått var att skriva om mänskliga rättigheter i Iran i den tidning som han är redaktör för. Under sin fängelsevistelse misshandlades och torterades han och när han drabbades av hjärtinfarkt nekades han vård. Den 22 juni dömdes han till elva års fängelse, ett straff som en person i hans hälsotillstånd har svårt att avtjäna med livet i behåll.

Samtidigt har två kvinnor, Hana Abdi och Ronak Safarzadeh, medlemmar av Azar Mehr Women´s Association i Kurdistan, en fullt legal organisation i Iran, suttit åtta månader i fängelse och anklagats för att ha undertecknat One Million Signatures Campaign om kvinnors rättigheter. Hana Abdi har dömts till fem års fängelse. De officiella anklagelserna mot de båda är att de ”deltagit i aktioner mot statens säkerhet”.

Min fråga till utrikesministern Carl Bildt är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta när det gäller att förmå den iranska regimen att förändra sitt godtyckliga och korrupta rättssystem, som resulterar i så många brott mot FN:s deklarationer om kvinnans rättigheter och mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1413 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 augusti

Svar på frågorna

2007/08:1413 Mänskliga rättigheter och kvinnans rättigheter i Iran

2007/08:1441 Fängslad iransk aktivist

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta när det gäller att förmå den iranska regimen att förändra sitt godtyckliga och korrupta rättssystem som resulterar i så många brott mot FN:s deklarationer om kvinnans rättigheter och mänskliga rättigheter.

Nina Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, bilateralt och inom ramen för EU-samarbetet, för att den iranska regimen med omedelbar verkan friger Behroz Javid Tehrani som fortfarande uppges sitta fängslad för sin inblandning i studentprotesterna 1999.

Jag har valt att besvara båda frågorna i ett sammanhang.

Regeringen ser med stor oro på MR-övergreppen i Iran som ökar i omfattning och blir allt grövre. Detta gäller inte minst de återkommande och ofta långtgående kränkningar av kvinnans rättigheter och trakasserier av oliktänkande och andra personer som med demokratiska medel kritiserar regimen, som den iranska regimen gör sig skyldig till. Europeiska unionen och den svenska regeringen tar därför i uttalanden och diplomatiska kontakter med iranska företrädare löpande upp den iranska regeringens skyldighet att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna i landet. Godtyckliga arresteringar av MR-försvarare samt förekomst av tortyr i samband med dessa har uppmärksammats av såväl Europeiska unionen som svenska företrädare under hela våren och sommaren. Bland de många enskilda fall som tagits upp finns Behroz Javid Tehrani. Även Hana Abdi, Ronak Safarzadeh och Muhammed Sadiq Kabodi, som Amineh Kakabaveh nämner i sin fråga, är fall som har framhållits.

Vi följer noga situationen för politiskt oliktänkande, och uppmanar kontinuerligt Iran att respektera de mänskliga rättigheterna och frige personer som sitter fängslade enbart för att ha framfört åsikter som uppfattas som regimkritiska. Jag framförde själv vår syn på situationen för de mänskliga rättigheterna, inklusive oliktänkande respektive kvinnors situation, när jag senast mötte Irans utrikesminister Mottaki vid Irakkonferensen i Stockholm i slutet av maj.

Den entydigt negativa utvecklingen i Iran för de mänskliga rättigheterna under senare tid ger anledning till en mer generell kommentar. Över 80 människor har avrättats bara de senaste två månaderna, varav tio har hängts på offentlig plats. Under samma period har tre personer avrättats för brott de ska ha begått som minderåriga, och listan på personer som riskerar samma öde är lång. Nio personer dömdes nyligen till stening. Situationen för flera MR-förespråkare och oliktänkande har förvärrats. Några har dömts till långa fängelsestraff, andra till döden och riskerar avrättning. För journalisten och MR-aktivisten Yaqub Mehrnehad är det redan för sent, då han avrättades den 4 augusti. Detta är tyvärr bara de mest flagranta exemplen på att respekten för de mänskliga rättigheterna i Iran fortsätter att försämras.

Jag vill ta tillfället i akt att rikta skarp kritik mot Iran för denna utveckling. Europeiska unionen och Sverige fördömer dödsstraffets användning, men att avrätta människor som anklagats för att ha begått brott som minderåriga samt att verkställa dödsstraff genom stening är särskilt barbariskt. Ett sådant agerande kan aldrig försvaras eller förklaras. Det strider dessutom klart och tydligt mot de FN-konventioner om mänskliga rättigheter som Iran har anslutit sig till och ratificerat.

Arbetet med att försöka påverka Iran att respektera de mänskliga rättigheterna, genom en rättfram och kritisk dialog samt genom att uppmärksamma Irans skyldigheter enligt de FN-konventioner som landet har tillträtt, kommer att fortsätta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.