mänskliga rättigheter i Syrien

Skriftlig fråga 2004/05:480 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-30
Anmäld
2004-11-30
Besvarad
2004-12-08
Svar anmält
2004-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga 2004/05:480

av Fredrik Olovsson (s) till utrikesminister Laila Freivalds om mänskliga rättigheter i Syrien

Från Syrien rapporteras regelbundet om övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. Speciellt utsatta är de nationella minoriteterna assyrier/syrianer och kurder. För några veckor sedan greps ett fyrtiotal personer som tillhör den arameisktalande assyriska minoriteten i nordöstra Syrien. 25 av dem har flyttats till en militärförläggning och kommer att ställas inför militärdomstol.

Trots denna rapportering beskrivs Syrien ofta som ett land i Mellanöstern där förtrycket har lättat sedan den nuvarande dikatatorn Bashar al-Assad tog över efter sin far Hafez al-Assad. I realiteten är landet emellertid fortfarande en diktatur där konstitutionen i sig är odemokratisk och den politiska praktiken består ofta av övergrepp och rättsosäkerhet. Men även i Syrien finns krafter för förändring. Exempelvis har en jurist och fyra före detta fångar inlett en kampanj för att regimen ska frige alla de hundratals politiska fångarna landet. Initiativtagarna vill att omvärlden ska delta i kampanjen.

Jag vill därför fråga om utrikesministern tänker vidta några åtgärder för att Sverige och EU ska öka stödet till arbetet med att förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna i Syrien.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:480 besvarad av

den 8 december

Svar på frågorna 2004/05:444 om syriska regimens terror mot assyrier/syrianer och 480 om mänskliga rättigheter i Syrien

Utrikesminister Laila Freivalds

Yilmaz Kerimo har frågat mig på vilka sätt jag avser att agera för att terrorn gentemot assyrier/syrianer stoppas och att situationen för dessa minoriteter i Syrien tydliggörs och Fredrik Olovsson har frågat om jag tänker vidta några åtgärder för att Sverige och EU ska öka stödet till arbetet med att förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna i Syrien.

Eftersom frågorna berör samma problemkomplex och hänvisar till samma händelser har jag valt att besvara dem i ett sammanhang.

De tragiska händelser som berörs i frågorna inträffade i staden Hassake den 16 oktober och ledde till två assyriers/syrianers död. Det finns oklara punkter beträffande det exakta händelseförloppet men trovärdiga uppgifter tyder på att vad som inträffat varit kriminellt motiverat snarare än religiöst eller politiskt. Detta hindrar inte att händelser av detta slag kan utlösa andra handlingar som är religiöst motiverade.

Att händelserna av vissa har tolkats i religiösa termer kan ses mot bakgrund av det missnöje som råder med den bristande rättssäkerheten i landet och avsaknaden av möjligheter till meningsfullt politiskt deltagande i landets styrelse. Dessa allvarliga missförhållanden drabbar hela landets befolkning, inklusive assyrier/syrianer, och har främst att göra med den allmänna bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna i Syrien.

De två personernas död ledde också till demonstrationer och att ett tjugotal deltagande personer sedan dess sitter fängslade. Av dessa uppges cirka fyra vara i åldern 13@14 år medan femton är över 18 år. Rapporterna om att minderåriga finns bland de arresterade och att de hålls fängslade tillsammans med vuxna är oroande liksom uppgifter om att brottsrubriceringarna baseras på undantagslagarna och ska prövas i militärdomstol. Det är även oroande att uppgifter finns om att bekännelser framtvingats med tortyr och att en anmälan om polisbrutalitet mot demonstranterna ska ha avskrivits utan vidare utredning samt att polisen allmänt påstås ha uppträtt passivt vad gäller inskridande mot de personer som utpekas som vållande till de två dödsfallen.

Sverige och EU följer noga situationen beträffande de mänskliga rättigheterna i Syrien, inklusive utvecklingen i dessa fall. Jag vill dessutom understryka att minoriteters ställning är en fråga som Sverige fäster stor vikt vid; det gäller såväl assyrier/syrianer som andra grupper i Syrien.

Vi kommer följaktligen att fortsätta att ta upp rapporter om kränkningar av de mänskliga rättigheterna med de syriska myndigheterna. Vi känner till kampanjen för att frige politiska fångar i Syrien och tar regelbundet upp enskilda fall med de syriska myndigheterna, såväl genom EU som bilateralt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.