Mänskliga rättigheter i Saudiarabien

Skriftlig fråga 2005/06:508 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-30
Anmäld
2005-11-30
Besvarad
2005-12-07
Svar anmält
2005-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga 2005/06:508 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Mänskliga rättigheter i Saudiarabien

Samtidigt som demokratin Sverige inleder ett omfattande försvars- och vapenexportsamarbete med diktaturen Saudiarabien kommer otaliga nya rapporter om landets grova brott mot de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna. Samma vecka som försvarssamarbetet lanserades skedde den tredje statliga avrättningen på bara en vecka. Avrättningen ägde rum i staden Hafaral-Batrin i norra Saudiarabien. Minst 73 dödsdömda har därmed avrättats enbart i år i Saudiarabien. Saudiarabien tillämpar islamisk lag, sharia. Dödsdömda halshuggs ofta offentligt med svärd och förra året avrättades minst 35 människor.

Saudiarabien har vidare inga demokratiska val och det råder inte religionsfrihet. Kvinnor är förvägrade grundläggande mänskliga rättigheter. Politiska partier är förbjudna, demonstrationer olagliga, fysisk tortyr som amputering och offentlig piskning är vanligt förekommande. Det är dessutom förbjudet i lag att kritisera islam eller kungafamiljen. Den oberoende amerikanska organisationen Freedom House rankar årligen demokratitillståndet hos världens länder. Enligt dem har inte situationen vad gäller mänskliga rättigheter nämnvärt förbättrats de senaste tio åren. Landet ligger i samma kategori vad gäller ofrihet som kommunistiska respektive religiöst fundamentalistiska stater som Kuba, Nordkorea, Iran och Laos.

Vilka politiska åtgärder avser utrikesministern att vidta för att skärpa den svenska dialogen med Saudiarabien om landets otaliga brott mot mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:508 besvarad av

den 6 december

Svar på fråga 2005/06:508 om mänskliga rättigheter i Saudiarabien

Utrikesminister Laila Freivalds

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka politiska åtgärder jag avser att vidta för att skärpa den svenska dialogen med Saudiarabien om landets otaliga brott mot mänskliga rättigheter.

Bilden av läget för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien är 2005 i huvudsak oförändrad jämfört med tidigare år. Vad särskilt gäller dödsstraffet konstaterar regeringen med oro att antalet avrättningar åter är i stigande efter att några år ha visat en vikande trend. Även om mycket återstår att göra har samtidigt vissa framsteg kunnat noteras under 2005, bland annat i form av att en länge förebådad statlig MR-kommission har bildats. Val till kommunala församlingar har för första gången någonsin hållits, dock utan kvinnligt deltagande.

Sverige är drivande i att ta upp den bristande respekten för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien, både bilateralt, genom EU och i FN-sammanhang. Ett exempel var när EU @ på Sveriges initiativ @ tog upp MR-situationen och frågan om dödsstraffet i Saudiarabien i det gemensamma EU-anförandet våren 2005 vid FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna. EU har vid ett flertal tillfällen offentligt framfört sitt fördömande av användandet av dödsstraff, tortyr och begränsningar i yttrandefriheten i Saudiarabien. Detsamma gäller vår oro för kvinnornas ställning och rättigheter i Saudiarabien.

EU gör med svenskt stöd löpande uppvaktningar i särskilda fall, till exempel när dödsstraff aktualiserats i strid med gällande internationella förbud mot avrättningar av minderåriga eller förståndshandikappade, eller när personer döms till hårda straff för att ha utnyttjat sin yttrandefrihet till att kräva reformer av landets styrelseskick. Även positiva steg uppmärksammas av EU.

Sveriges och EU:s engagemang kommer att fortsätta. Med svenskt stöd förs för närvarande inom EU en diskussion om hur man mera systematiskt ska granska och påtala såväl brister som framsteg vad gäller de mänskliga rättigheterna i länderna på Arabiska halvön. Regeringen utnyttjar också bilaterala kanaler för att söka förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna. De kontakter Sverige har med Saudiarabien på olika nivåer och i olika sammanhang erbjuder möjlighet att öppenhjärtigt utbyta åsikter och erfarenheter också om MR-frågorna. Så skedde även vid det besök i november som försvarsminister Leni Björklund stod värd för. I bilaterala kontakter med företrädare för Saudiarabien kommer regeringen att fortsätta att erinra om Sveriges hållning i dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.