mänskliga rättigheter i Nigeria

Skriftlig fråga 2001/02:545 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-21
Anmäld
2002-01-29
Besvarad
2002-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 januari

Fråga 2001/02:545

av Ulla-Britt Hagström (kd) till utrikesminister Anna Lindh om mänskliga rättigheter i Nigeria

I tidningen Metros Skåneupplaga kunde man den 14 januari i år läsa om en kvinna i Nigeria som har dömts till stening efter att ha gjort sig skyldig till äktenskapsbrott enligt islamisk lag. Kvinnan själv säger att hon blev tvingad till det utomäktenskapliga samlag hon har dömts för och har överklagat domen.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Avser ministern, för den nigerianska regeringen, påtala att den nigerianska lagstiftningen strider mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:545 besvarad av

den 30 januari

Svar på fråga 2001/02:545 om mänskliga rättigheter i Nigeria

Utrikesminister Anna Lindh

Ulla-Britt Hagström har frågat mig om jag för den nigerianska regeringen avser påtala att den nigerianska lagstiftningen strider mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Bakgrunden till frågan är att en kvinna, Safiya Husaini, dömts i första instans till döden genom stening i en lokal domstol för äktenskapsbrott. Hon har sedan överklagat domen i högre instans i den delstat där hon bor. Denna domstol har ajournerat sig till den 18 mars för att ta ställning till nya uppgifter som kan leda till att kvinnan frias helt. Hon har också möjligheter att överklaga domen till ytterligare högre nivå.

Svensk uppfattning är att dödsstraffet i alla dess former är djupt inhumant och avskaffandet är en prioriterad uppgift för regeringen i arbetet med att främja och öka respekten för de mänskliga rättigheterna. Det gäller självfallet även stening. Regeringen arbetar med att förmå stater som fortfarande har dödsstraffet i sin lagstiftning att ändra inställning. Sverige prioriterade dödsstraffets avskaffande under ordförandeskapet i EU. Detta ledde till att EU uppvaktade Nigerias regering i dödsstraffsfrågan i juli 2001 och påminde om efterlevnaden av de FN-konventioner för mänskliga rättigheter som Nigeria ställt sig bakom.

Regeringen arbetar för att EU ska göra en ny uppvaktning hos Nigerias regering. Jag har också tagit upp frågan direkt med Nigerias utrikesminister vid mitt senaste möte i januari här i Stockholm. Jag markerade då Sveriges uppfattning i frågan om dödsstraffet. Jag tänker också fortsätta denna dialog.

Husainifallet har väckt stor debatt även i Nigeria. Den federala regeringen har gett Safiya Husaini juridiskt biträde men avvaktar den juridiska processen innan den tar ställning till eventuellt ytterligare agerande.

Vissa delstaters lagstiftning står i strid med Nigerias internationella åtaganden. Vi för inom EU en kontinuerlig dialog med Nigerias regering i denna fråga och jag avser bidra till att denna dialog förstärks.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.