mänskliga rättigheter i Hongkong

Skriftlig fråga 2002/03:228 av Hamilton, Carl B (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-03
Anmäld
2002-12-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2002-12-12
Svar anmält
2002-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga 2002/03:228

av Carl B Hamilton (fp) till utrikesminister Anna Lindh om mänskliga rättigheter i Hongkong

Myndigheterna i Hongkong står i begrepp att införa en ny lagstiftning, gemenligen kallad "artikel 23". Den innebär att såväl medierna som enskilda individer, som myndigheterna bedömer som oppositionella, på Beijings order kan tystas om de "anses innebära ett säkerhetspolitiskt hot". Detta kommer sannolikt att drabba och tysta bland annat kristna, falungongutövare, fackföreningsaktiva och demokratiförespråkare. Lagen är tänkt att träda i kraft vid årsskiftet. En lag med dessa konsekvenser innebär ett brott mot principen "ett land, två system", som Kina tidigare angivit som regel för Hongkong.

Den planerade lagstiftningen är mycket oroande och skulle undergräva den relativa frihet som funnits i Hongkong, men som nu eroderar. Organisationer, politiker, journalister, liksom EU:s utrikeskommissionär Chris Patten, har alla uttryckt starka betänkligheter inför förslaget om artikel 23, och @ naturligtvis @ dess konsekvenser.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att både Sverige och EU:s ministerråd agerar i denna fråga?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:228 besvarad av

den 12 december

Svar på fråga 2002/03:228 om mänskliga rättigheter i Hongkong

Utrikesminister Anna Lindh

Carl B Hamilton har frågat mig vilka initiativ jag avser ta för att Sverige och EU:s ministerråd ska agera i frågan om implementeringen av artikel 23 i Hongkongs Basic Law.

Enligt artikel 23 i Hongkongs konstitution, Basic Law, som tillkommit enligt överenskommelse mellan Kina och Storbritannien inför Hongkongs återförening med Kina, ska Hongkong lagstifta för att förhindra så kallad subversiv verksamhet riktad mot regeringen i Peking. Hongkongs regering har aviserat att den nya lagstiftningen ska träda i kraft i juli 2003. Redan nu cirkulerar ett dokument som beskriver den tänkta lagtexten, och frågan har väckt mycket debatt, såväl i Hongkong som internationellt. Konsultationsperioden går ut den 24 december, men många menar att denna bör utsträckas och att ett förslag till fullständig lagtext bör presenteras.

Det internationella samfundet har, liksom Sverige och många regeringar, enskilda personer och organisationer, uttryckt sin oro över vilka konsekvenser den nya lagstiftningen kan få. Man har framhållit att Hongkongs styrka ligger i ett väl fungerande rättsväsen och dess respekt för de mänskliga rättigheterna, inte minst yttrande- och organisationsfriheten. Mot denna bakgrund är det särskilt viktigt att Hongkongs regering försäkrar sig om att implementeringen av artikel 23 inte medför att rättsväsendet undermineras eller att respekten för de mänskliga rättigheterna försvagas.

Sverige samarbetar i denna fråga nära med övriga EU-länder. EU:s ministerråd fattade den 5 december beslut om att ett gemensamt uttalande ska framföras till Hongkongs regering före konsultationsperiodens slut.

Av detta uttalande ska framgå att EU noga följer frågan och att man förutsätter att Hongkongs regering tar intryck av den oro som har uttryckts såväl i Hongkong som internationellt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.