Mänskliga rättigheter i Belarus

Skriftlig fråga 2016/17:1048 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-03-14
Överlämnad
2017-03-15
Anmäld
2017-03-16
Sista svarsdatum
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-27
Besvarad
2017-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Regimkritiker i Belarus har länge levt under hot. Nu har Europas sista diktatur än en gång slagit hårt mot de mänskliga rättigheterna i landet. Under fredagen valde regimen att misshandla och gripa över 70 personer från oppositionen, varav tre oppositionsledare. Deras brott var att ha anordnat en fredlig demonstration mot Belarus så kallade parasitskatt, vilken innebär att arbetslösa ska få en rejäl skattehöjning. För detta har hittills 24 av de häktade blivit dömda till mellan 7 och 14 dagars fängelse. Detta i en rättegång där utfallet med största sannolikhet var förutbestämt. Det här visar på att regimen har blivit alltmer brutal och oppositionen alltmer utsatt.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt avser utrikesministern att agera för att förhindra att Belarus regim fortsätter sina övergrepp mot oppositionen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1048 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1048 av Tina Acketoft (L) Mänskliga rättigheter i Belarus (Vitryssland)

Tina Acketoft har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att förhindra att Vitrysslands regim fortsätter sina övergrepp mot oppositionen.

Regeringen följer noga utvecklingen i Vitryssland och ser fortsatt med oro på situationen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter. Den senaste tidens gripanden och frihetsberövanden är oacceptabla och signalerar ett steg i fel riktning för en regim som uppger sig vilja utveckla relationen med EU. Detta är också något som jag har uttryckt offentligt.

Talespersonen för Europeiska utrikestjänsten konstaterade förra veckan i ett uttalande att den senaste tidens händelser strider mot den politik för demokratisering som Vitryssland har åtagit sig att föra. Detta är i sin tur en förutsättning för en fördjupad relation med EU. För möjligheten att påverka situationen i Vitryssland krävs en stark EU-politik, som bygger på enighet och kontinuitet. Den bör präglas av engagemang och utnyttjande av de möjligheter som kan finnas för att främja förändring i Vitryssland, särskilt när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

Genom FAC:s rådsslutsatser från den 15 februari 2016 har EU:s politik gentemot Vitryssland lämnat utrymme för möjligheter för Vitryssland till närmare relationer med EU, men det är en process som beror på utvecklingen i landet, inte minst vad gäller respekten för mänskliga rättigheter. Sedan rådsslutsatserna antogs förs kontinuerliga diskussioner i EU-kretsen om koordinering och utvärdering av politiken gentemot Vitryssland. Sverige är och kommer att fortsätta vara en aktiv och kritisk röst i det arbetet.

Stockholm den 27 mars 2017

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.