mänskliga rättigheter i Australien

Skriftlig fråga 2001/02:657 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-01
Anmäld
2002-02-05
Besvarad
2002-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2001/02:657

av Murad Artin (v) till utrikesminister Anna Lindh om mänskliga rättigheter i Australien

Den australiensiska regeringens flyktingpolitik är vad man kan förstå av mediernas omfattande rapportering under all kritik. Inget annat land i världen fängslar utan någon form av rättsligt förfarande tusentals män och kvinnor och hundratals barn på obestämd tid för att de kommit till landet som flyktingar. Det sker ingen individuell prövning av varje flyktingfall.

Det är inte nog med att de fängslas. De hålls fångna under förhållanden som innebär att deras mentala och därmed även fysiska hälsa äventyras och till sist raseras. Placeringen av flyktingarna på avlägsna platser, avskilda från det australiska samhället i övrigt och under vedervärdiga omständigheter gör att man lugnt kan påstå att man i Australien upprättat koncentrationsläger för flyktingar. Det är uppenbart att den australiensiska regeringen behandlar flyktingar som kommer till landet på ett sätt som strider mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Sådana rättigheter tillkommer alla @ även flyktingar.

Vi kräver slut på MR-brotten i Kina. Vi måste rimligen kräva detsamma för det andra Olympialandet @ Australien.

Jag vill fråga utrikesministern Anna Lindh:

Vad avser ministern att göra som företrädare för Sverige, inom EU och i FN för att förmå Australien att leva upp till sitt anseende som ett bland demokratiska länder som respekterar mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:657 besvarad av

den 6 februari

Svar på fråga 2001/02:657 om mänskliga rättigheter i Australien

Utrikesminister Anna Lindh

Murad Artin har frågat vad jag avser att göra som företrädare för Sverige, inom EU och FN för att förmå Australien att leva upp till sitt anseende som ett bland demokratiska länder som respekterar mänskliga rättigheter.

Låt mig först säga att jämfört med många andra länder är respekten för de mänskliga rättigheterna god i Australien. Landet har ratificerat samtliga sju centrala MR-konventioner. FN:s internationella konventioner om mänskliga rättigheter och dess övervakningskommittéer är av grundläggande betydelse för att slå vakt om de mänskliga rättigheterna. De länder som har anslutit sig till konventionerna har förbundit sig att samarbeta med dess kommittéer. Australien är också ett av få länder som tar emot kvotflyktingar.

När det gäller Murad Artins kritik mot Australiens flyktingpolitik så är denna föremål för diskussion både i Australien och internationellt. Ett exempel är den kritik som Australien fick av FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering samt av kommittén för de mänskliga rättigheterna rörande bl.a. behandlingen av flyktingar. Ett annat är den debatt som följde i medierna efter att det norska fartyget Tampa i augusti 2001 räddade ett antal skeppsbrutna personer på väg mot Australien. Den australiska regeringen beslöt att inte tillåta att de räddade ilandsattes på australiskt territorium och därmed att inte behandla eventuella asylansökningar. I samband med händelseutvecklingen kring fartyget Tampa uttrycktes kritik från svensk sida mot Australiens agerande gentemot de nödställda.

Det är alldeles självklart, såsom Murad Artin framfört, att alla asylsökande ska behandlas på ett humant och värdigt sätt oavsett i vilket land de söker asyl. Detta framgår också i såväl flyktingkonventionen som de allmänna MR-konventionerna. Behandlingen av asylsökande hör till de frågor som Sverige i internationella sammanhang lägger stor vikt vid och ofta aktualiserar.

Frågan om frihetsberövande av asylsökande har aktualiserats i och med de nyss avblåsta protestaktionerna i Woomeralägret i Australien. I samband med dessa har FN:s flyktingkommissarie Lubbers pekat på att riktlinjer som antagits av UNHCR:s exekutivkommitté @ i vilken Australien är medlem @ uttrycker att frihetsberövande av asylsökande, särskilt av barn, är till sin natur icke önskvärt (inherently undesirable). UNHCR har vidare, med anledning just av Woomerahändelserna, uppmanat Australien att se över sin policy vad gäller just internering av asylsökande.

Det finns inga uttryckliga bestämmelser i FN:s Genèvekonvention om flyktingars rättsliga ställning eller annan internationell rätt som hindrar att asylsökande kan frihetsberövas. Dock finns det allmänna rättssäkerhetsgarantier för frihetsberövanden i form av bestämmelser avseende bl.a. rätten till överprövning av beslut om frihetsberövande i MR-konventionerna.

Sverige deltar aktivt i den internationella debatten om flyktingskyddet, bl.a. i UNHCR:s exekutivkommitté, liksom i de globala konsultationer om flyktingskyddet som pågår. Dessa konsultationer är en översyn av flyktingkonventionen i syfte att bekräfta dess giltighet, men också att identifiera områden som inte täcks av konventionen. Sverige kommer också fortsatt att i FN:s kommittéer och i UNHCR följa Australiens och andra länders behandling av flyktingar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.