Mänskliga rättigheter för Burmas folk

Skriftlig fråga 2009/10:518 av Ernkrans, Matilda (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-12
Anmäld
2010-02-12
Svar anmält
2010-02-17
Besvarad
2010-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Fråga

2009/10:518 Mänskliga rättigheter för Burmas folk

av Matilda Ernkrans (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Sedan 60 år pågår ett lågintensivt inbördeskrig i Burma som framför allt har drabbat landets etniska minoriteter. Speciellt svår är situationen i östra Burma med omfattande övergrepp på de mänskliga rättigheterna och med stora flyktingströmmar som följd. Längs med gränsen mot Thailand lever hundratusentals burmeser på flykt.

Sedan en tid tillbaka har den burmesiska militärregimen trappat upp sina attacker mot karenfolket. Tusentals människor har tvingats på flykt ut i djungeln. Mot denna bakgrund tvingar nu den thailändska regeringen upp emot 3 000 karenfolk som redan i dag finns som flyktingar i Thailand att återvända till just karenprovinsen i Burma. Sverige och EU har relationer med Thailand och därmed ett ansvar. EU-ministern valde själv att lyfta fram mänskliga rättigheter som ett viktigt område att arbeta med som nytillträdd minister. Min fråga blir därför:

Vilka initiativ kommer ministern att vidta för att hävda de mänskliga rättigheterna för Burmas folk i Burma och de på flykt i grannländer som Thailand?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:518 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 17 februari

Svar på fråga

2009/10:518 Mänskliga rättigheter för Burmas folk

Utrikesminister Carl Bildt

Matilda Ernkrans har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att hävda de mänskliga rättigheterna för Burmas folk i Burma och de på flykt i grannländer som Thailand.

Som Matilda Ernkrans påpekar är den humanitära situationen i östra Burma fortsatt allvarlig. Sedan över 20 år ger Sverige ett omfattande stöd till burmesiska flyktingläger i Thailand. För närvarande uppgår biståndet till omkring 45 miljoner kronor årligen vilket innebär att Sverige är den tredje största givaren. Sverige försöker också i möjligaste mån bistå internflyktingar i östra Burma inifrån landet.

I samband med den militäroffensiv som tvingade omkring 4 000 personer att fly till Thailand gjorde EU den 11 juni 2009 ett uttalande som uppmanade den burmesiska regimen att söka en fredlig lösning och att garantera civilbefolkningens grundläggande rättigheter. Sveriges ambassad i Bangkok följer situationen noggrant och har kontinuerligt tagit upp frågan med de thailändska myndigheterna. Den information som erhållits är att de omkring 4 000 personerna i nuläget inte kommer att återsändas mot sin vilja. UNHCR har även getts möjlighet att träffa de berörda personerna.

Regeringen välkomnar även att Europaparlamentet uppmärksammade denna fråga i den resolution som antogs den 11 februari 2010 om Burma och som bland annat uppmanar den thailändska regeringen att fortsatt erbjuda husrum och skydd åt karenska flyktingar och att samarbeta med UNHCR, det thailändsk-burmesiska gränskonsortiet och det internationella samfundet i syfte att hitta en lösning som kan garantera personernas säkerhet.

Under det svenska ordförandeskapet i EU kunde EU-initierade resolutioner om MR-situationen i Burma antas av FN:s generalförsamling och av FN:s MR-råd. Även genom EU:s särskilda sändebud Piero Fassino förs en kontinuerlig dialog med viktiga aktörer som FN-sekretariatet, USA, Kina och Aseanländerna om situationen i Burma. Vid ett EU-möte med den burmesiske utrikesministern den 17 december 2009 framfördes bland annat tydliga krav på frisläppande av samtliga politiska fångar och respekt för de etniska minoriteterna.

Sverige och EU kommer fortsatt att bevaka utvecklingen avseende mänskliga rättigheter i Burma.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.