Till innehåll på sidan

Mänskliga rättigheter även för homosexuella, bisexuella och transpersoner

Skriftlig fråga 2008/09:1056 av Vestlund, Börje (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2009-06-23
Inlämnad
2009-06-23
Besvarad
2009-07-06
Besvarad
2009-07-07
Svar anmält
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga

2008/09:1056 Mänskliga rättigheter även för homosexuella, bisexuella och transpersoner

av Börje Vestlund (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Tisdagen den 16 juni antog Litauens parlament en lag som förbjuder spridandet av det som kan uppfattas till försök att skönmåla eller främja homosexualitet.

Litauen är en del av den europeiska unionen och en del av Europarådet, var man konstaterar att alla människor har lika värde.

Homofobi som sanktioneras av stater är en av de värsta former av förtryck vi kan se i samhällen som säger sig ha en demokrati som vilar på tanken om alla människors lika värde.

Homosexuella, bisexuella och transpersoner har precis samma värde som alla andra.

Sverige kommer nu i dagarna att ta över ordförandeskapet i den europeiska unionen.

På vilket sätt kommer statministern att verka för att mänskliga rättigheter även omfattar gruppen homosexuella, bisexuella och transpersoner inom den europiska unionen?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1056 besvarad av Statsrådet Cecilia Malmström

den 6 juli

Svar på fråga

2008/09:1056 Mänskliga rättigheter även för homosexuella, bisexuella och transpersoner

Statsrådet Cecilia Malmström

Börje Vestlund har frågat statsministern på vilket sätt han kommer att verka för att mänskliga rättigheter även omfattar gruppen homosexuella, bisexuella och transpersoner inom den europeiska unionen. Frågan har överlämnats till mig.

Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter. Diskrimineringsförbud återfinns i alla centrala instrument om mänskliga rättigheter, däribland Europakonventionen om mänskliga rättigheter. De övervakningsmekanismer som granskar staters efterlevnad av konventioner om de mänskliga rättigheterna, inklusive Europadomstolen, har i olika sammanhang tolkat diskrimineringsförbudet att också innefatta sexuell läggning.

Sverige har under många år varit drivande i frågor om HBT-personers åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, inte minst i flera internationella forum, exempelvis FN, EU, OSSE och Europarådet.

Sverige har, vid ett antal tillfällen, antingen ensamt eller gemensamt med andra likasinnade länder gjort offentliga uttalanden eller uppvaktningar för att påtala diskriminering och kränkningar av HBT-personers rättigheter. Sverige har reagerat emot lagförslag som skulle innebära diskriminering av HBT-personer och fördömt förföljelser av MR-försvarare aktiva inom HBT-frågor. Flera statsråd har deltagit i Prideparader i andra länder som ett uttryck för regeringens aktiva stöd för HBT-personers rättigheter.

När Sverige nu tar över ordförandeskapet i EU:s råd följer också det fortsatta implementeringsarbetet av EU:s sju riktlinjer för arbetet med de mänskliga rättigheterna inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Under ledning av det svenska ordförandeskapet kommer ett femtontal sådana dialoger och konsultationer att äga rum med länder utanför EU. Flera av EU:s riktlinjer har tydliga kopplingar till HBT-personers rättigheter, exempelvis riktlinjen om MR-försvarare, om dödsstraffet och om våld mot och diskriminering av kvinnor.

Vidare har Sverige aktivt verkat för att antidiskrimineringsdirektivet, som förhandlas just nu inom EU, ges en så bred tillämpning som möjligt och att det säkerställer samma nivå av skydd mot diskriminering oavsett diskrimineringsgrund. Sexuell läggning är en diskrimineringsgrund enligt fördraget.

HBT-frågor kommer att behandlas under Equality Summit som äger rum den 16 och 17 november i Stockholm.

Jag vill försäkra Börje Vestlund att Sverige även som ordförande i

EU:s råd kommer att kritisera övergrepp mot och diskriminering av HBT-personer varhelst det förekommer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.