människosmuggling

Skriftlig fråga 2000/01:732 av Lantz, Kenneth (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-16
Anmäld
2001-02-20
Besvarad
2001-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga 2000/01:732

av Kenneth Lantz (kd) till justitieminister Thomas Bodström om människosmuggling

Människosmuggling är ett problem som växer. Människor smugglas till Sverige av olika skäl. Dels kan det vara människor som flyr undan krig och förtryck, dels människor som smugglas hit för att utnyttjas i prostitution etc.

Många asylsökande kommer hit med hjälp av flyktingsmugglare. En populär övergång för smugglarna är Öresundsbron. Smugglarna själva följer inte med över sundet utan lämnar över tågbiljetter och låter sedan de asylsökande ta sig över till Sverige på egen hand.

Förra året registrerades 87 ärenden rörande misstänkta människosmugglare. 1999 var motsvarande siffra 93 och året innan, dvs. 1998, var antalet 160. Vad den minskningen beror på vet rikskriminalens underrättelsetjänst inte säkert. En anledning tros vara att människosmugglarna, som ofta är tungt kriminella personer, utövar hot om repressalier mot de asylsökande ifall de gör en anmälan. En annan orsak kan vara att människosmugglarna inte upptäcks i samma utsträckning som tidigare. Den bakomliggande orsaken till detta skulle kunna vara den täta tågtrafiken över Öresund. Bron är alltid öppen, till skillnad från färjelinjerna.

Schengenavtalet träder i kraft den 1 april i år. Det innebär att gränskontrollen mellan Sverige och Danmark försvinner helt.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att förhindra att människor smugglas till Sverige via Öresundsbron?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:732 besvarad av

den 22 februari

Svar på fråga 2000/01:732 om människosmuggling

Justitieminister Thomas Bodström

Kenneth Lantz har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förhindra att människor smugglas till Sverige via Öresundsbron.

Jag vill inledningsvis göra klart att det är viktigt att skilja på begreppen människosmuggling och människohandel. Människosmuggling innebär att människor, främst asylsökande, smugglas in i ett land. De insmugglade saknar giltiga dokument för inresa och vistelse i det aktuella landet. Gränsöverskridande människohandel däremot innebär i princip att människor på olika sätt förs till ett annat land i syfte att de där ska exploateras. De behöver inte smugglas in utan de reser i stället ofta in i landet legalt, t.ex. som turister.

Både människohandel och människosmuggling är delar av den gränsöverskridande organiserade brottsligheten men måste bekämpas på olika sätt. När det gäller människohandel i Sverige har de flesta fall som upptäckts handlat om kvinnor från Öst- och Centraleuropa samt de baltiska staterna som utnyttjats för prostitution. Kvinnorna har rest in legalt till Sverige via färjelinjer från Polen och de baltiska staterna. Det bör påpekas att medborgare i flertalet av de östeuropeiska länderna är viseringsfria.

Huruvida människosmuggling till Sverige från Danmark eller andra länder ökar eller minskar är osäkert. Statistiska uppgifter inom detta område har inte varit helt tillförlitliga varför Brottsförebyggande rådet och Rikspolisstyrelsen fr.o.m. i år kommit överens om att förbättra underlaget och redovisningen.

Sverige och de övriga nordiska länderna kommer att bli operativt anslutna till Schengensamarbetet fr.o.m. den 25 mars i år. I och med detta kommer alla personer som vistas i Schengenområdet att kunna röra sig mellan länderna utan att utsättas för kontroll vid gränserna.

Risken för att kriminella ska utnyttja den fria rörligheten var något man förutsåg redan när regelverket utformades för Schengensamarbetet. Det finns därför regler om andra åtgärder som ska vidtas för att förebygga och förhindra brott. Åtgärderna innebär bl.a. utökat polisiärt samarbete och informationsutbyte, förstärkt yttre gränskontroll och gemensamma viseringsregler.

När det gäller polisiärt samarbete så kommer polisen bl.a. att kunna fortsätta att övervaka misstänkta personer samt förfölja brottslingar in på ett annat Schengenlands territorium. Sverige och Danmark har dessutom slutit ett särskilt avtal för polissamarbete på Öresundsbron som är mer långtgående.

Som jag tidigare angett har polisen i Blekinge framgångsrikt kopplat ihop gränskontrollverksamheten med kriminalunderrättelseverksamhet. Det har lett till att polisen fått fram information om kriminella nätverk och resvägar. Med denna kunskap har man sedan kunnat vidta åtgärder för att förebygga ytterligare brott. Även samverkan med andra kontrollmyndigheter som Tullverket och Kustbevakningen är en viktig faktor för att kunna utbyta information och effektivisera resursanvändningen.

Det är således främst genom utökat informationsutbyte på nationell nivå samt gemensamma åtgärder mellan Schengenländerna som vi kan förebygga och förhindra den gränsöverskridande organiserade brottsligheten, bl.a. människosmuggling, i Europa.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.