Malmö högskolas status

Skriftlig fråga 2014/15:559 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-21
Överlämnad
2015-05-21
Anmäld
2015-05-22
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03
Besvarad
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

När statsminister Stefan Löfven besökte Skåne den 27 april tog statsministern emot en rapport med krav på att upphöja Malmö högskolas status till universitet. Huvudargumenten i rapporten var att det är viktigt för studenterna att statusen höjs så att fler söker till lärosätet, samt att det ökade anslaget som universitetsstatus medför skulle höja kvaliteten på forskningen. Stefan Löfven var däremot tydlig med att detta inte är aktuellt, vilket också omskrevs i Helsingborgs Dagblad.

När framtids- och strategiminister Kristina Persson besökte Skåne den 19 maj var det med ett annat budskap. Efter ett möte med regionstyrelsens ordförande i Skåne slog framtidsministern fast att avslaget som statsministern givit inte var att betrakta som ett avgörande, utan att frågan lever och att det kan bli aktuellt att ändra statusen om Region Skåne är angelägen. Detta omskrevs i Sydsvenskans nättidning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Är frågan om att upphöja Malmö högskola till universitetsstatus en fråga som bereds inom Regeringskansliet, och kan Malmö högskola förvänta sig att frågan kommer upp på bordet igen under innevarande mandatperiod om så inte är fallet?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:559 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2015/3120/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:559 av Jesper Skalberg Karlsson (M) Malmö högskolas status

Jesper Skalberg Karlsson har frågat mig om frågan om att upphöja Malmö högskola till universitetsstatus är en fråga som bereds inom Regeringskansliet, och om Malmö högskola kan förvänta sig att frågan kommer upp på bordet igen under innevarande mandatperiod om så inte är fallet?

Regeringen har i regeringsförklaringen betonat vikten av att det finns forskning och utbildning i hela landet och att ökade basanslag för forskning är en viktig fråga. Detta gäller inte minst högskolorna. Regeringen har påbörjat arbetet med den forskningspolitiska proposition som avses presenteras hösten 2016. Fler universitet bör inte skapas utan att det finns statsfinansiella förutsättningar och att det är tydligt forskningsstrategiskt motiverat. Sedan 2009 är det möjligt för högskolorna att få tillstånd att utfärda generella examina på forskarnivå inom områden som bedrivs på en hög vetenskaplig nivå och med goda utbildningsmässiga förutsättningar i övrigt. Skillnaden mellan universitet och högskola är därmed också mindre än tidigare.

Det är positivt att vi har en flora av lärosäten i Sverige med olika profil, alla fyller en lika viktig funktion och är av nationellt intresse. Statsminister Stefan Löfven har tidigare meddelat att det för närvarande inte är prioriterat att skapa nya universitet. Jag instämmer i den bedömningen. Därmed finns det inga planer på att inrätta några nya universitet under innevarande mandatperiod.

Stockholm den 3 juni 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.