Målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020

Skriftlig fråga 2017/18:1054 av Sofia Fölster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-19
Överlämnad
2018-03-19
Anmäld
2018-03-20
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen har gjort ett stort nummer av att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. När nu mandatperioden går mot sitt slut ter sig detta alltmer avlägset. I dag ligger Sverige på plats 16 av 28 inom EU, med en arbetslöshet på 6,5 procent, vilket kan jämföras med ettan Tjeckien som i dag har en arbetslöshet på endast 2,4 procent.

Flera av regeringens reformer, såsom traineejobb och snabbspår, som sjösatts i syfte att nå målet har resulterat i långt färre jobb än utlovat. År 2014 fick närings- och innovationsminister Mikael Damberg ett särskilt uppdrag att möjliggöra 30 000 nya enkla arbetstillfällen. Hittills är resultatet skralt. Under 2016 tillkom enbart 5 000 nya arbetstillfällen inom industrin och därtill är andelen lågkvalificerade arbeten i Sverige anmärkningsvärt låg jämfört med övriga EU.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Hur avser ministern att säkerställa att Sverige når sitt mål om lägst arbetslöshet inom EU till 2020?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1054 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)



A2018/00719/SV

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1054 av Sofia Fölster (M)
Målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020

Sofia Fölster har frågat mig hur jag avser att säkerställa att Sverige når sitt mål om lägst arbetslöshet inom EU till 2020.

Den svenska arbetsmarknaden utvecklas starkt. Idag har 250 000 fler personer ett jobb än när regeringen tillträdde, varav ungefär två tredjedelar är utrikes födda. Vi har den högsta sysselsättningsgraden i åldrarna 20–64 år som Eurostat någonsin uppmätt i ett EU-land och den högsta i Sverige sedan 1992. Arbetslösheten har minskat tydligt sedan regeringen tillträdde, ungdomsarbetslösheten är på sin lägsta nivå sedan 2003 och allt färre är långtidsarbetslösa.

Trots den goda utvecklingen kvarstår utmaningar på arbetsmarknaden. Andelen av de inskrivna arbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden har ökat under många år. Det gäller främst de som saknar en fullföljd gymnasieutbildning, är födda utanför Europa, personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga samt äldre arbetslösa.

Antalet asylsökande som sökt sig till Sverige de senaste åren har varit på rekordhöga nivåer. Under 2015 var antalet asylsökande per capita i Sverige det högsta som någonsin registrerats i ett OECD-land. Denna utveckling medför självfallet utmaningar då det tar tid för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden.

För att möta dessa utmaningar investerar regeringen i infrastruktur och bostäder samt vidtar åtgärder för att stärka konkurrenskraften och öka exporten. Vidare genomförs också stora investeringar välfärden, vilket leder till fler anställda i skola, vård och omsorg.

Regeringen har lagt om arbetsmarknadspolitiken för att öka de rustande inslagen och stärka matchningen på arbetsmarknaden. Flera av dagens anställningsstöd ersätts med introduktionsjobb som innebär ett mer kraftfullt och förenklat stöd. Introduktionsjobben blir ett viktigt verktyg i Arbetsförmedlingens uppdrag att få långtidsarbetslösa och nyanlända i arbete.

Vidare satsar regeringen på åtgärder för att fortsätta skapa ett hållbart mottagande och en effektiv etablering av nyanlända. Lokala jobbspår utvecklas i mer än 200 kommuner, ett nytt regelverk har införts för Arbetsförmedlingens arbete med etablering och en utbildningsplikt har satts på plats.

Trots att i princip alla bedömare spådde att arbetslösheten skulle öka på grund av det stora flyktingmottagandet 2015 har vi lyckats fortsätta pressa ner den och sysselsättningen stiger. Jobben är fortfarande regeringens viktigaste fråga och arbetslöshetsmålet ligger fast.

Stockholm den 28 mars 2018

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.