Malaysia och de mänskliga rättigheterna

Skriftlig fråga 1997/98:1099 av Goës, Eva (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-10-01
Anmäld
1998-10-05
Besvarad
1998-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1099 av Eva Goës (mp) till utrikesministern om Malaysia och de mänskliga rättigheterna

den 1 oktober

Förföljelse och godtyckliga fängslanden av oliktänkande har trappats upp i Malaysia. Anwar Ibrahim, Deputy Prime Minister och förgrundsgestalt för en demokratisk utveckling i landet, har tagits till fånga utan rättegång. Även Tien Chua, som var pionjär i Asia-Pacific Coalition for East Timor (APCET) och som är ordförande i Coalition for People's Democracy och medlem i the Voice of the Malaysian People (Suaram) rights group, fängslades häromnatten.

Över 200 malaysier har arresterats för att de bryter mot regeln om högsta antal mötesdeltagare på tre personer och de döms automatiskt till sex månaders fängelse.

I november 1996 arresterades 50 malaysier och bland dem Tien Chua, som nu åter fängslats.

Nobels fredspristagare José Ramos Horta har uttryckt sitt starka stöd för Anwar Ibrahim och dem som vill ha en förändring i Malaysia, däribland Tien Chua. Brott mot de mänskliga rättigheterna i Malaysia har gått alltför långt utan omvärldens reaktion.

Min fråga till utrikesministern är:

Vad avser ministern göra på det internationella planet för att Malaysia skall följa reglerna för mänskliga rättigheter?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1099 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1099 om Malaysia och de mänskliga rättigheterna
    Utrikesminister Anna Lindh

Eva Goës har frågat utrikesministern på vilket sätt Sverige agerar på det internationella planet för att Malaysia skall följa reglerna för mänskliga rättigheter.

Den senaste utvecklingen i Malaysia är oroande. Utöver den förre biträdande premiärministern Anwar Ibrahim har ett 15-tal politiska och religiösa ledare arresterats med stöd av landets interna säkerhetslagstiftning. Flera av dessa, dock inte Anwar Ibrahim, har senare frigivits. Säkerhetslagstiftningen ger myndigheterna möjlighet att frihetsberöva en person på obestämd tid utan rättegång. Anwar Ibrahim har sedan han fängslades utsatts för fysiska övergrepp.

Efter samråd i medlemskretsen gjorde EU ett uttalande den 2 oktober. I detta påtalas vår oro över den behandling Anwar Ibrahim fått utstå. Vi förväntar oss att den malaysiska statsledningen nu vidtar tillräckliga åtgärder för att se till att detta inte upprepas i framtiden. EU uppmanar också de malaysiska myndigheterna att respektera Anwar Ibrahims, och övriga fängslades, rätt till ett rättvist domstolsförfarande. Därtill påtalas vår oro över de inskränkningar som den malaysiska lagstiftningen uppvisar i respekten för mänskliga rättigheter, t.ex. avseende yttrande- och församlingsfriheten. Vi uttrycker oro över att dessa brister riskerar att leda till ett politiskt instabilt klimat och till social oro. EU kommer att följa upp uttalandet med en uppvaktning hos de malaysiska myndigheterna. Sverige tillsammans med övriga EU-stater kommer nu noga att följa utvecklingen i Malaysia.

Den svenska regeringen vill understryka de mänskliga rättigheternas universalitet. De mänskliga rättigheterna tillhör alla, oavsett land, religion eller nationalitet. Det internationella samfundet har en rätt och ett ansvar att söka påverka andra regeringars agerande. Metoder och kanaler för påverkan måste anpassas till varje situation - det som påverkar en regering har nödvändigtvis inte samma effekt på en annan. Regeringen strävar därför efter att i varje situation välja den påverkansmetod som bäst passar situationen. I något fall är kritik genom en resolution i FN:s kommission för mänskliga rättigheter bästa metoden, i andra fall når vi större förändringar genom dialog och demarscher. En ny kanal är samarbetet inom ASEM-dialogen (Asia-Europe Meeting). Från svensk och europeisk sida önskar man föra in frågor om mänskliga rättigheter i denna dialog. Ett seminarium om mänskliga rättigheter och rättsstaten, som Sverige arrangerade i samarbete med Frankrike förra året, kommer bl.a. att följas av ett liknande seminarium i Kina våren 1999.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.