Till innehåll på sidan

Malalai Joya och kampen för kvinnors rättigheter i Afghanistan

Skriftlig fråga 2007/08:962 av Wikström i Uppsala, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-14
Anmäld
2008-03-14
Besvarad
2008-03-19
Svar anmält
2008-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga

2007/08:962 Malalai Joya och kampen för kvinnors rättigheter i Afghanistan

av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

29-åriga Malalai Joya leder kampen för kvinnors och mäns lika rättigheter i Afghanistan trots dödshot och fyra mordförsök. Hon kallas Afghanistans modigaste kvinna och lever gömd med beväpnade vakter. Joya vann näst flest röster i sin provins i valen 2005 och valdes in i parlamentets underhus.

Malalai Joya har högljutt kritiserat att kvinnoförtrycket fortsatt efter de demokratiska valen. Hon menar att krigsherrarna, fundamentalisterna och narkotikasmugglarna inte ska få politiskt inflytande i ett demokratiskt Afghanistan, utan borde åtalas för sina brott och kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Joya avstängdes från parlamentet i maj 2007 med hänvisning till en paragraf som förbjuder ledamöter att kritisera varandra. Samtidigt har Human Rights Watch uppmärksammat att parlamentsledamöter tidigare kritiserat varandra utan följder. ”De kommer att döda mig men de kan inte tysta min röst, som är en röst för alla afghanska kvinnor. Man kan skära av blomman, men man kan inte hindra våren att komma”, sade Joya i en BBC-intervju.

Det är positivt att Sverige fortsätter sitt långsiktiga engagemang i Afghanistan och öppnar en ambassad i Kabul. Samtidigt måste Sverige glasklart stå upp för att kvinnor och män har samma rättigheter och möjligheter att uttrycka sig och verka politiskt.

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att i diskussioner med afghanska regeringen kräva att Malalai Joya får möjlighet att fullfölja sitt uppdrag som folkvald parlamentsledamot?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:962 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 mars

Svar på fråga

2007/08:962 Malalai Joya och kampen för kvinnors rättigheter i Afghanistan

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wikström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att kräva att Malalai Joya får möjlighet att fullgöra sitt uppdrag som parlamentsledamot.

Yttrandefrihet och parlamentsledamöters möjlighet att delta i den politiska debatten är absolut fundamentalt i varje demokratiskt samhälle. I fallet Malalai Joya är det mycket som tyder på att hennes suspendering utgör ett sätt att tysta hennes skarpa och i många stycken relevanta kritik av krigsherrar, institutionaliserad straffrihet och korruption inom det afghanska politiska etablissemanget. Malalai Joya har också gjort sig känd som en av de starkaste kritikerna av kvinnoförtrycket i Afghanistan, och har upprepade gånger kritiserat den omfattande diskriminering som förhindrar afghanska kvinnor att delta på lika villkor i politik och samhällsliv. Det ligger nära till hands att misstänka att hennes suspendering är kopplad till hennes starka engagemang för kvinnors deltagande och mot korruption och straffrihet. Om så är fallet är det förstås helt oacceptabelt.

Suspenderingen av Malalai Joya har överklagats till Högsta domstolen. Det är min förhoppning att Högsta domstolen så snart som möjligt ska komma fram till ett beslut i frågan. Det är oerhört viktigt att de frågor som Malalai Joya har pekat på fortsätter att tas upp i parlamentet och i den afghanska debatten.

Frågan om Malalai Joyas suspendering följs noga av Sverige, liksom av EU-kretsen och EU:s särskilde representant i Afghanistan. Det är också en fråga som vi tar upp i samtal med företrädare för den afghanska regeringen liksom med andra berörda parter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.