Makt och inflytande

Skriftlig fråga 2006/07:91 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-08
Anmäld
2006-11-08
Besvarad
2006-11-13
Svar anmält
2006-11-14
Besvarad
2006-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 november

Fråga

2006/07:91 Makt och inflytande

av Carina Hägg (s)

till statsrådet Nyamko Sabuni (fp)

Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjligheter att vara aktiva samhällsmedborgare som formar villkoren för beslutsfattare. Men arbetet för jämställdhet omfattar mer än det som betecknas som det demokratiska styrelseskicket. Jag välkomnar att regeringen på sin hemsida beskriver ett av delmålen för jämställdheten. Där bör man lyfta fram den makt som innehas av exempelvis företag, medier och trossamfund och peka på den stora betydelse de har för formandet av vårt samhälle. Men jag saknar medlen för att förverkliga jämställdhet inom de maktstrukturer som företag, medier och trossamfund har inbördes. En fortsatt dialog är önskvärd. Men frågan om vilka redskap regeringen använder för att förändra dessa tre maktområden kvarstår.

Jag vill därför fråga statsrådet Nyamko Sabuni vilka redskap hon avser att använda för att uppnå jämn fördelning av makt och inflytande i företag, medier och trossamfund.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:91 besvarad av Statsrådet Nyamko Sabuni

den 13 november

Svar på fråga

2006/07:91 Makt och inflytande

Statsrådet Nyamko Sabuni

Carina Hägg har frågat mig vilka redskap jag avser att använda för att uppnå jämn fördelning av makt och inflytande i företag, medier och trossamfund.

Ett av de nya delmålen för jämställdhetspolitiken är, som Carina Hägg påpekar, en jämn fördelning av makt och inflytande i samhället. Målen ska konkretiseras, men regeringen har ännu inte hunnit det.

Regeringen har i regeringsförklaringen slagit fast att ett aktivt jämställdhetsarbete ska prägla regeringens arbete. Regeringen kommer att motverka och förändra system som konserverar fördelningen av makt och resurser ur ett könsperspektiv. När kvinnor och män delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett bättre samhälle. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva samhällsmedborgare, delta i det offentliga samtalet och att forma villkoren för beslutsfattandet. Utgångspunkten är den grundläggande principen om alla människors lika rätt och värde. Ingen människa ska behandlas sämre än någon annan på grund av sitt kön.

Ökad jämställdhet är viktig för ökad konkurrenskraft och en starkare svensk ekonomi. Kvinnor som företagare är i dag en underutnyttjad tillgång. Regeringen vill därför förbättra möjligheterna för kvinnor som vill starta och driva företag. Bland annat behöver företagarnas försäkringsvillkor i trygghetssystemen göras tydligare och bättre. Regeringen avser dessutom att förbättra möjligheterna till enskilda initiativ och företagande inom välfärdsområdet. Detta är ett led i att stärka kvinnornas position i näringslivet. Regeringen föreslår i budgetpropositionen också en satsning om 100 miljoner kronor för att främja företagande bland kvinnor och öka forskningen och kunskaperna om kvinnors företagande. Ett program för att öka kvinnors företagande ska tas fram.

Regeringen tror inte på det förslag om kvotering i företagsstyrelser som förts fram utan vill ha en dialog, i första hand med näringslivets företrädare, om hur framgång kan nås i frågan om fördelningen av makt och inflytande. Ett ökat företagande bland kvinnor är också angeläget, då det skulle innebära att fler kvinnor skulle skapa och delta i de informella nätverk som styrelseledamöter, vd:ar och ordföranden rekryteras från.

En särskild utredare har i uppdrag att kartlägga och redovisa fördelningen av kvinnor och män på maktpositioner inom olika sektorer av samhället. Utredaren ska redovisa resultatet av sitt arbete senaste den 1 mars 2007.

Statligt stöd till trossamfund lämnas i form av statsbidrag och avgiftshjälp. Stödet är villkorat med att verksamheten ska bidra till att upprätthålla och stärka samhällets grundläggande värderingar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.