Makedonien

Skriftlig fråga 1998/99:424 av Viklund, Margareta (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-05
Anmäld
1999-03-09
Besvarad
1999-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:424 av Margareta Viklund (kd) till försvarsministern om Makedonien

den 5 mars

 

Enligt försvarsberedningens rapport bör den svenska ambitionsnivån på det fredsfrämjande området höjas. En av Försvarsmaktens huvuduppgifter är att delta i internationella fredsfrämjande uppgifter. Det är därför viktigt att det finns beredskap för att snabbt vidta åtgärder så att svenska förband kan medverka i sådana sammanhang där freden hänger på en mycket skör tråd.

Den konfliktförebyggande insatsstyrkan i Makedonien, där Sverige ingår, har både Serbiens och Makedoniens samtycke att verka konfliktförebyggande. Att fredsstyrkans insatser är nödvändiga för att i en orolig del av Europa dämpa, lugna och förebygga våldsamheter tycks de flesta vara överens om.

Att på grund av Kinas veto i FN:s säkerhetsråd mot ett fortsatt engagemang i Makedonien, avsluta den konfliktförebyggande insatsen bedöms som en stor risk för hela Balkan och med konsekvenser för hela Europa. Speciellt känsligt är ett tillbakadragande av den konfliktförebyggande styrkan i det nuvarande läget med mycket stark spänning mellan serber och kosovoalbaner i Kosovo. En spänning som visar sig i våldsamheter av olika slag, beskjutningar, dödande och människor i tusental på flykt.

 

Vilka åtgärder tänker försvarsministern vidta så att Sverige i fortsättningen kan verka konfliktförebyggande på Balkan?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:424 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:424 om Makedonien
    Försvarsminister Björn von Sydow

den 17 mars

 

Margareta Viklund har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta så att Sverige i fortsättningen kan verka konfliktförebyggande på Balkan.

Låt mig inledningsvis konstatera att Sverige redan i dag spelar en aktiv och stor roll på Balkan i syfte att främja stabilitet och säkerhet i regionen. Vi bidrar aktivt till internationella konfliktförebyggande och fredsfrämjande insatser såväl i Makedonien och FRJ (Kosovo) som i Bosnien, Kroatien och Albanien.

FN:s preventiva mission i Makedonien, Unpredep, har åtnjutit ett starkt svenskt stöd ända sedan missionen inleddes. Sverige tog den 19 januari i år på sig ett utökat ansvar genom att överta ledningsansvaret inom den nordiska bataljonen i Unpredep. Det kinesiska vetot i FN:s säkerhetsråd den 26 februari mot en mandatförlängning för missionen beklagas djupt från svensk sida. Sverige deltar nu aktivt i de diskussioner som förs i olika forum för att klargöra förutsättningar och former för en eventuell fortsatt internationell närvaro i Makedonien.

Sverige förbereder för närvarande att ytterligare utvidga sitt fredsfrämjande engagemang på Balkan. Tillsammans med Finland planerar Sverige för att gemensamt kunna delta i den internationella insats som skall övervaka genomförandet av ett eventuellt fredsavtal om Kosovo. En förutsättning för svenskt deltagande är parternas samtycke och att ett beslut av FN:s säkerhetsråd föreligger. Därutöver krävs riksdagens godkännande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.