MAI-avtalet

Skriftlig fråga 1998/99:6 av Ringqvist, Jonas (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-10-09
Anmäld
1998-10-12
Besvarad
1998-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:6 av Jonas Ringqvist (v) till statsministern om MAI-avtalet

den 9 oktober

Mycket kritik av MAI-avtalet har kommit från olika folkrörelser, både i Sverige och internationellt. Jag tänker här nämna tre punkter där kritiken varit tydlig.

  • Avtalet befäster inga skyldigheter för utländska investerare och garanterar inte ett ansvarstagande från deras sida angående mänskliga rättigheter och miljö.
  • Avtalet binder upp ett land i 20 år även om demokratiskt valda organ vid en senare tidpunkt inser att avtalet är skadligt för en positiv utveckling i landet.
  • Ett utvecklingsland med en relativt svag ställning ges inte full möjlighet att självt avgöra vilka områden de vill undanta från avtalet, för att på så sätt skydda en framväxande lokal ekonomi. Detta på grund av det tryck de kan utsättas för från omvärlden.

Förhandlingarna inom OECD om MAI-avtalet skall återupptas den 20 oktober efter ett halvårslångt uppehåll där det var meningen att regeringarna skulle konsultera "intresserade delar av befolkningen". Det är därför av intresse att få veta vad regeringens ståndpunkt är i dag efter dessa konsultationer.

Vilka åtgärder avser regeringen vidtaga för att förändra ovan nämnda allvarliga problem med den nuvarande avtalstexten?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:6 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:6 om MAI-avtalet och 7 om riksdagens delaktighet i utformandet av MAI-avtalet
    Statsrådet Leif Pagrotsky

den 15 oktober

Jonas Ringqvist har frågat statsministern vilka åtgärder regeringen avser vidtaga för att förändra allvarliga problem med den nuvarande avtalstexten samt vilka åtgärder statsministern avser vidtaga för att riksdagen framöver skall beredas möjlighet att bidra med synpunkter på utvecklingen av avtalstexten i MAI-avtalet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågorna.

I enlighet med OECD:s ministerråds beslut i april i år, är avsikten att förhandlingarna om MAI skall återupptas under oktober månad. Under de närmaste veckorna kommer det att avgöras i vilken utsträckning den föreliggande avtalstexten kommer att utgöra en grund för en fortsättning av MAI-förhandlingen. Utgångspunkten för regeringens agerande har redovisats tidigare i riksdagen och i andra sammanhang - att Sverige skall verka för ett multilateralt investeringsavtal men att det nuvarande förslaget är oacceptabelt och behöver förbättras på flera punkter.

Under förhandlingsuppehållet har nio olika departement inom Regeringskansliet utfört konsekvensstudier av MAI på sina ansvarsområden. Inom två ytterligare departement pågår arbetet med konsekvensanalys fortfarande. Dessutom har fyra från Regeringskansliet fristående studier genomförts. Resultaten av studierna är tillgängliga för allmänheten och några av dem har diskuterats i seminarieform.

Sverige står således väl förberett inför ett återupptagande av förhandlingarna, och den höga aktivitetsnivån skall upprätthållas framgent. Förutsättningarna för MAI-förhandlingen kan emellertid komma att förändras och motivera ändringar i den svenska positionen. Om så blir fallet kommer dessa att redovisas för riksdagens näringsutskott. När och om ett färdigt avtal föreligger kommer det, som aviserades i våras, att utvärderas av någon som är fristående från Regeringskansliet innan det genom en proposition överlämnas till riksdagen för godkännande.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.