Till innehåll på sidan

Luftfartsverkets engagemang i föreningen Svenskt flyg

Skriftlig fråga 1997/98:232 av Abascal Reyes, Elisa (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-12-05
Anmäld
1997-12-08
Besvarad
1997-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:232 av Elisa Abascal Reyes (mp) till kommunikationsministern om Luftfartsverkets engagemang i föreningen Svenskt flyg

Föreningen Svenskt flyg är en intresseorganisation för branschen som bildades 1994. Under de tre verksamma åren har allt från konferenser till utskick och uttalanden av olika slag gjorts. Ett uppenbart syfte är att stärka flygtrafikens situation såväl i debatten som i ekonomiska termer. Det har inte hört till ovanligheterna att ta del av Svenskt flygs kängor mot andra transportslag, särskilt mot järnvägstrafiken som man menat fram´fört en alltför stor svartmålning av flygets miljöeffekter i jämförelse med tågets. Jag anser att statliga myndigheters inblandning i särintresseorganisationer är mycket vanskligt ur demokratisk synpunkt. De skattemedel som våra myndigheter förfogar över skall rimligtvis användas i enlighet med de politiska beslut som de demokratiskt valda församlingarna beslutat om, inte till att påverka besluten genom påtryckningar och propaganda. Oavsett Luftfartsverkets grad av självfinansiering är det staten som är ägare och det är därför än mer beklämmande att ta del av muntliga uppgifter från generaldirektören för Luftfartsverket, Ingemar Skogö, att det var Luftfartsverket som tog initiativ till Svenskt flyg. Ingen offentlig debatt eller beredning har föregått detta initiativ.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga kommunikationsministern:

Avser kommunikationsministern att verka för att Luftfartsverket, med hänsyn till demokratin, utträder ur organisationen Svenskt flyg?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:232 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:232 om Luftfartsverkets engagemang i föreningen Svenskt flyg
    Kommunikationsminister Ines Uusmann

Elisa Abascal Reyes har frågat mig om jag avser att verka för att Luftfartsverket, med hänsyn till demokratin, utträder ur organisationen Svenskt flyg.

Enligt Luftfartsverkets övergripande mål med verksamheten skall verket bl.a. ur ett samhällsperspektiv skapa förutsättningar för ett säkert, effektivt och miljöanpassat flyg som kan tillgodose människors och näringslivets behov av resor och godstransporter. Ett led i arbetet som statens sektorsföreträdare är att skapa forum för diskussioner och kontakter inom branschen. Flygbranschen i Sverige består dels av flygbolag, men också av en svensk flygindustri som är unik till sin storlek och ekonomiska betydelse i ett litet land. LFV tog 1992 initiativ till ett gemensamt diskussionsforum för branschen - Flyg med framtid. Detta arrangemang genomfördes i år för övrigt för sjätte gången. LFV håller också regelbundna möten dels med de nationella flygbolagen, dels med de internationella flygbolagen.

Flyget är viktigt för Sverige, för den ekonomiska tillväxten och inte minst för att skapa en regionalpolitiskt balanserad utveckling av hela landet. Med den grundinställningen bildades 1994 Föreningen svenskt flyg, vars ändamål är "att öka kunskapen om flygsektorn, främja flygets och flygindustrins utveckling, samt stärka sektorns långsiktiga konkurrenskraft". Bland grundarna ingick förutom LFV, SAS och andra flygbolag, flygindustrin genom Saab Aircraft och Volvo Aero, samt företrädare för de kommunala flygplatserna. Verksamheten finansieras av medlemmarna. LFV ser engagemanget i denna förening som ytterligare ett led i arbetet som statlig sektorsföreträdare.

Enligt min mening ligger det inom ramen för sektorsmyndigheternas uppgifter att delta i olika samarbetsforum som det här aktuella. En viktig riktlinje bör dock vara att styra utvecklingen mot de gällande trafikpolitiska målen, och att i linje med detta fokusera arbetet mot att sprida kunskap om och bidra till en sund utveckling inom den egna trafiksektorn, snarare än att kritisera andra.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.