Lotteridomstolar i Halland

Skriftlig fråga 2013/14:170 av Hoff, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2013-12-06
Inlämnad
2013-12-06
Svar anmält
2013-12-10
Besvarad
2013-12-10
Besvarad
2013-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 december

Fråga

2013/14:170 Lotteridomstolar i Halland

av Hans Hoff (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Män som upprepade gånger misshandlar, ofredar eller hotar kvinnor i en nära relation gör sig skyldiga till en grov kvinnofridskränkning efter lagändring år 1998.

Radio Halland har undersökt domarna i regionens tingsrätt från år 2011 fram till september i år. Granskningen visar att i flera fall har gärningsmän inte blivit dömda för grov kvinnofridskränkning, trots att mannen i fråga bevisligen har misshandlat kvinnan både tre, fyra och fem gånger och därutöver har hotat henne.

Enligt en åklagare i Halland är det ett lotteri för kvinnan hos vilken domare ärendet hamnar. Tydligen finns det domare som aldrig dömer en man för grov kvinnofridskränkning.

I motiveringarna för att inte fälla för brottet skriver man bland annat att kvinnans självkänsla inte har blivit tillräckligt skadad eller att brottet har skett under en för kort eller för lång period. I en annan motivering beskrivs våldet som kontrollerat och återhållsamt från mannens sida, och därför blir straffet en månads fängelse i stället för sex månader, som är lägsta straff för brottet.

Man kan befara att domstolarna i Halland inte är unika, utan att våldsutsatta kvinnor utsätts för samma lotteri vid grov kvinnofridskränkning även på andra håll i landet.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att domare i svenska domstolar ska döma efter lagen?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:170 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 10 december

Svar på fråga

2013/14:170 Lotteridomstolar i Halland

Justitieminister Beatrice Ask

Hans Hoff har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att domare i svenska domstolar ska döma efter lagen. Frågan är ställd mot bakgrund av en medierapportering om hur bestämmelsen om grov kvinnofridskränkning ska ha tillämpats vid vissa domstolar.

Först vill jag säga att domstolarna är oberoende och självständiga. Ingen myndighet, inte heller riksdagen, får bestämma hur en domstol ska döma i ett enskilt fall eller hur en domstol i övrigt ska tillämpa en rättsregel i ett särskilt fall. Ingen annan myndighet får heller bestämma hur dömande uppgifter ska fördelas mellan enskilda domare.

Frågan hur en gärning ska rubriceras och vilken påföljd som ska dömas ut avgörs av domstolen efter en bedömning av omständigheterna i det enskilda fallet. En part som inte är nöjd med en tingsrätts dom kan överklaga den till hovrätten.

Fridskränkningsutredningen, som sett över tillämpningen av bl.a. brottet grov kvinnofridskränkning, har funnit att målsättningen med införandet av det brottet i huvudsak har uppnåtts. För att ytterligare stärka det straffrättsliga skyddet mot upprepade kränkningar av närstående har det dessutom nyligen genomförts ändringar av fridskränkningsbrotten. Lagändringarna trädde i kraft den 1 juli i år.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.