Lotsplikt på de inre vattenvägarna
Skriftlig fråga 2016/17:819 av Anders Åkesson (C)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-10
- Överlämnad
- 2017-02-13
- Anmäld
- 2017-02-14
- Svarsdatum
- 2017-02-22
- Sista svarsdatum
- 2017-02-22
- Besvarad
- 2017-02-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Regeringen har alltsedan sitt tillträde uttalat en tydlig ambition att flytta över gods från väg till sjöfart och järnväg. En utredning på detta tema togs också emot av regeringen i slutet av året.
Vi väntar nu på att få se vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att uppnå denna ambitiösa målsättning. Under tiden har Sjöfartsverket höjt farledsavgifterna med 100 miljoner, vilket kan tyckas gå emot målsättningen med mer gods till sjöss. Det nya farledsavgiftssystem som ska träda i kraft den 1 januari 2018 ser inte bättre ut, då det bland annat tar bort alla de rabatter som i dag finns, till exempel för Vänersjöfarten. Sjöfartsverkets egen utredning, som gjorts på uppdrag av regeringen, ger vid handen att det nya avgiftsmodellen sannolikt kan ha en negativ inverkan på befintlig inlands-, kust- och närsjöfart, inte minst när det gäller sjöfarten till och från Vänern. Förändringarna ska ses mot bakgrund av att nuvarande rabatter inte gett de positiva effekter som förväntades när de infördes. Sjöfarten på Vänern till exempel, har sedan 2003 varit rabatterad med 65 procent av lotsningsavgifterna, men de sjöburna godsvolymerna har trots det inte ökat under denna period.
Vidare identifierades att även andra hinder ligger sjöfarten till last i jämförelse med främst vägtrafiken. Ett av dessa hinder är lotsplikten, som inte medger smarta tekniska lösningar utan är stelbent och omodern. Arbetet med att utveckla ett modernare regelverk har enligt uppgift påbörjats vid Transportstyrelsen, vilket vi välkomnar. Alliansen slog redan 2013 i sin handlingsplan Svensk sjöfartsnäring – Handlingsplan för förbättrad konkurrenskraft fast att lotsplikten skulle göras mer riskbaserad, som ett led i arbetet för mer transparenta regler på sjöfartsområdet. En sådan förändring uppmuntrar till teknisk utveckling och att moderna fartyg väljs för transporterna. Nu är det 2017, och arbetet dras nu igång på allvar.
Jag vill därför fråga statsrådet Anna Johansson:
Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att underlätta för trafik på våra inre vattenvägar?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:819 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)
Dnr N2017/01082/MRT | ||
Näringsdepartementet | |||
Infrastrukturministern | |||
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:819 av Anders Åkesson (C) Lotsplikt på de inre vattenvägarna
Anders Åkesson har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att underlätta för trafik på våra inre vattenvägar.
Den 30 december 2016 redovisade Sjöfartsverket det regeringsuppdrag som handlade om att analysera utvecklingspotentialen för inlandssjöfart och kustsjöfart. Sjöfartsverkets uppdragsredovisning bereds för närvarande inom Regeringskansliet.
Vid Transportstyrelsen pågår ett arbete med att enhetligt riskbedöma dagens lotsleder på ett mer ingående sätt och sett utifrån dagens fartygstrafik. Syftet är, enligt myndigheten, att ta fram riskbaserade regler som underlättar för moderna fartyg i områden med krav på lots ombord.
Avslutningsvis vill jag tillägga att Sjöfartsverkets förslag till nytt avgiftssystem innehåller rabatter för Vänersjöfarten men i reducerad form i förhållande till dagens system.
Stockholm den 22 februari 2017
Anna Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.