lokalt ansvar för elförsörjningen

Skriftlig fråga 2000/01:493 av Andersson, Marianne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-03
Anmäld
2001-01-16
Besvarad
2001-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 januari

Fråga 2000/01:493

av Marianne Andersson (c) till näringsminister Björn Rosengren om lokalt ansvar för elförsörjningen

De omfattande elavbrotten som vi fått uppleva de senaste dagarna i stora delar av Västra Götaland är inte acceptabla. Vattenfall visar i sina svar på en uppseendeväckande nonchalans när man först efter flera dagars svåra problem säger sig sätta in alla resurser. Samtidigt vet vi att i våra kommuner, t.ex. Vårgårda och Alingsås samt flera av kommunerna i Sjuhäradsbygden, finns flera bortrationaliserade f.d. Vattenfallanställda som skulle kunnat hjälpa till med sin lokalkännedom och kompetens om de fått. I stället flygs personal från Norrland in! Detta, tillsammans med det faktum att mindre bolag klarat snövädret på ett mycket bättre sätt, visar tydligt att Vattenfall inte på allvar intresserar sig för landsbygden och inte tar sitt ansvar för elförsörjningen i hela landet. De mindre bolagen har bättre lokalkännedom och har också arbetat med att bredda elledningsgatorna så att riskerna har minskat. De har också i stor utsträckning lagt jordkablar. Det säger sig stora Vattenfall inte ha råd med. El-priset skulle enligt dem då bli för högt. Detta för ett arbete som de mindre bolagen klarar. I den aviserade utredningen är det nödvändigt att på allvar ställa krav på regionalt och lokalt ansvar för elförsörjningen och i det väga in ett mer finmaskigt datanät så att inte fler abonnenter än nödvändigt behöver bli utan el vid avbrott samt eventuell samordning med bredbandsprojekten när det gäller jordkablar. I utredningen måste också telekommunikationen och informationen från elproducenten vägas in. Utredningen måste genomföras snabbt och ge snabba åtgärder.

På vilket sätt avser ministern tillse att det lokala ansvaret för elförsörjningen fungerar i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:493 besvarad av

den 17 januari

Svar på fråga 2000/01:493 om lokalt ansvar för elförsörjningen

Näringsminister Björn Rosengren

Marianne Andersson har frågat mig på vilket sätt jag avser att tillse att det lokala ansvaret för elförsörjningen fungerar i framtiden.

Det nätföretag som har nätkoncession för ett visst område har det lokala ansvaret för att elförsörjningen i området fungerar. Enligt ellagen (1997:857) är den som har nätkoncession skyldig att på skäliga villkor överföra el för annans räkning. Om överföringen av el avbryts har konsumenten också i vissa fall rätt till ersättning för uppkomna skador.

Tillsynen över att de lokala nätföretagen uppfyller sina förpliktelser utövas av två myndigheter. Elsäkerhetsverket är tillsynsmyndighet för elsäkerhetsfrågor och ger ut bl.a. starkströmsföreskrifter, vilka innehåller regler för elsäkerhet. Elsäkerhetsverket är även den myndighet som kontrollerar att nätföretagen upprätthåller nödvändig säkerhet på sina nät och det kan ge förelägganden till nätföretagen att åtgärda eventuella brister. Statens energimyndighet är nätmyndighet enligt ellagen och utövar tillsyn över ellagens efterlevnad utom i fråga om driftsäkerhet och elsäkerhet. Det är också Energimyndigheten som prövar koncessionsärenden enligt ellagen och ger elnätsföretagen tillstånd att bedriva nätverksamhet. Därutöver har Affärsverket svenska kraftnät det övergripande ansvaret för driftsäkerheten hos det nationella elsystemet.

Regeringen tillsatte redan hösten 1999 en utredning för att se över behovet av en skärpning av bestämmelserna för tillsynen av nätverksamhet (Elnätsutredningen). Utredningen lämnade i november 2000 ett delbetänkande med sina förslag (SOU 2000:90). Förslagen innebär bl.a. att större fokus läggs på kvaliteten i överföringen av el. Bedömningen av nättariffernas skälighet ska i större utsträckning än tidigare inriktas på nätföretagets prestation, t.ex. leveranssäkerhet. Dessutom föreslår utredningen att en särskild bestämmelse om god kvalitet införs i ellagen. Förslagen ska nu remissbehandlas.

Den andra delen av Elnätsutredningens arbete pågår och gäller att ta fram förslag till regler för tvångsförvaltning av nätkoncession. Tanken är att när en nätkoncession återkallas på grund av att ett elnätsföretag inte sköter sig så ska det vara möjligt att tillgripa tvångsförvaltning av näten ungefär på det sätt som gäller för hyresfastigheter. Det saknas dock närmare regler om hur detta ska gå till och det är denna fråga som Elnätsutredningen har i uppdrag att utreda.

Regeringen har således redan tagit initiativ för att skärpa tillsynen över elnätsföretagen så att det lokala ansvaret för elförsörjningen kan fungera tillfredsställande. Regeringen har också för avsikt att ge Elsäkerhetsverket och Energimyndigheten i uppdrag att se över och utreda vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas för att i möjligaste mån undvika problem med omfattande och långvariga elavbrott.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.