lokalradions ställning

Skriftlig fråga 2002/03:1142 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-16
Besvarad
2003-06-25
Besvarad
2003-06-30
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 juni

Fråga 2002/03:1142

av Cecilia Widegren (m) till kulturminister Marita Ulvskog om lokalradions ställning

Inom Sveriges Radio stundar ett antal förändringar, bland annat vad gäller dess lokala stationer, som kan tänkas påverka det lokala sändningsutbud. Det talas om en centralisering av lokalradiostationerna. Centralisering har på olika områden i vårt samhälle lett till att den lokala vinklingen eller förankringen minskat.

Alla organisationer och företag förändrar sig kontinuerligt, vilket är nödvändigt, så även för Sveriges Radio. Men vad som är viktigt även i förändringens tider är att tydliggöra vilka principer och prioriteringar som finns. Därför vill jag fråga kulturministern:

Avser kulturministern att i de förestående förändringarna för Sveriges Radios lokalstationer verka för fortsatt lokal förankring av nyheter och inslag så att folkets radio även fortsättningsvis kan anses vara lokal radio?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1142 besvarad av

den 25 juni

Svar på fråga 2002/03:1142 om lokalradions ställning

Kulturminister Marita Ulvskog

Cecilia Widegren har frågat mig om jag i de förestående förändringarna för Sveriges Radios lokalstationer avser att verka för fortsatt lokal förankring av nyheter och inslag så att folkets radio även fortsättningsvis kan anses vara lokal radio.

Sveriges Radio AB (SR) är ett självständigt företag som självt väljer hur programverksamheten ska utformas och organiseras för att företaget ska kunna leva upp till de villkor som ställs i sändningstillstånd och anslagsvillkor. Regeringen varken kan eller vill lägga sig i den löpande verksamheten eller på förhand uttala sig om planerade organisationsförändringar eller reformer.

Däremot finns det i det av regeringen meddelade sändningstillståndet generella krav på att SR:s program ska utformas så att de genom tillgänglighet och mångsidighet tillgodoser skiftande förutsättningar och intressen hos landets befolkning. Programutbudet ska också spegla hela landet. I de anslagsvillkor som regeringen meddelat för SR år 2003 anges att SR för att kunna spegla olika delar av landet och uppnå mångfald ska ha en decentraliserad organisation med en sådan uppbyggnad att goda förutsättningar skapas för mångfald och självständigt beslutsfattande även på lokal nivå.

Hur företaget lever upp till de villkor som ställs på verksamheten följs upp varje år då SR redovisar årets verksamhet i public service-redovisningen som skickas in till regeringen och Granskningsnämnden för radio och TV.

Inför varje ny tillståndsperiod sker en bred översyn av radio och TV i allmänhetens tjänst. I enlighet med avsiktsförklaringen i propositionen Radio och TV i allmänhetens tjänst 2002@2005 (prop. 2000/01:94) har regeringen för avsikt att tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska göra en samlad översyn av public service-uppdraget. Direktiven för utredningen ska tas fram efter samråd med riksdagens partier. Arbetet med att ta fram direktiv till utredningsarbetet i en bred parlamentarisk kommitté har inletts.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.