lokal nedsättning av arbetsgivaravgiften

Skriftlig fråga 1999/2000:794 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-04-06
Anmäld
2000-04-11
Besvarad
2000-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 april

Fråga 1999/2000:794

av Birger Schlaug (mp) till näringsminister Björn Rosengren om lokal nedsättning av arbetsgivaravgiften

Frågan om sänkta arbetsgivaravgifter i t.ex. Tornedalen har aktualiserats genom att EU-regler kan stoppa vår rätt att bedriva regionalpolitik på ett sätt som tar hänsyn till klimat, avstånd och liten närmarknad. Näringsminister Rosengren har, liksom Miljöpartiet, bestämt hävdat att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna ska fortsätta om EU tillåter det. Något som ju bl.a. Norlandsupproret Sista Striden kräver.

Regeringen har tidigare hävdat att det finns störst möjlighet att rädda nedsättningsregeln för tjänsteföretag och att det därför är rimligt att rikta in sig på detta och lämna kravet för de varuproducerande företagen eftersom de, som sektor, har rätt till transportstöd. Signaler har dock kommit att det finns möjlighet att även få tillstånd för varuproducerande företag.

På vilket sätt avser näringsministern driva kravet att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna också ska gälla varuproducerande företag?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:794 besvarad av

den 12 april

Svar på fråga 1999/2000:794 om lokal nedsättning av arbetsgivaravgiften

Näringsminister Björn Rosengren

Birger Schlaug har frågat mig på vilket sätt jag avser driva kravet att nedsättning av vissa företags socialavgifter i delar av det regionalpolitiska stödområdet också ska gälla varuproducerande företag.

Jag har i tidigare frågesvar och interpellationer redogjort för bakgrunden till det stopp som sedan årsskiftet gäller för stödformen nedsättning av socialavgifter.

Processen för att få stödformen godkänd av EG-kommissionen pågår fortfarande. Kommissionen beslutade således den 1 mars 2000 att inleda ett s.k. fördjupat granskningsförfarande. Detta innebär bl.a. att övriga medlemsstater m.fl. ges möjlighet att lämna sin syn på stödformen. Hela beslutsprocessen bedöms pågå under cirka sex månader och kommissionens slutgiltiga beslut avseende stödformen kan tidigast väntas under oktober 2000.

Regeringen har i dagarna mottagit kommissionens formella beslut att inleda förfarandet. Innan innehållet i detta beslut har analyserats noggrant, vill jag inte spekulera kring möjliga utfall av processen med kommissionen.

Avslutningsvis vill jag dock understryka att regeringens tidigare bedömningar avseende stödet kvarstår. Det innebär att om kommissionen skulle godkänna stödformen nedsatta socialavgifter, i enlighet med vad regeringen länge drivit, kommer den självklart att tillämpas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.