Löften till SAS kreditgivare

Skriftlig fråga 2012/13:145 av Eriksson, Jonas (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-27
Anmäld
2012-11-27
Besvarad
2012-12-04
Svar anmält
2012-12-04
Besvarad
2012-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga

2012/13:145 Löften till SAS kreditgivare

av Jonas Eriksson (MP)

till statsrådet Peter Norman (M)

Tidningen Dagens Industri har under en serie reportage den senaste tiden följt utvecklingen kring SAS. I en artikel den 24 november 2012 målas en bild upp av att flera av SAS kreditgivare varit mycket tveksamma till att förlänga sina lån till bolaget och att regeringen därför tog initiativ till möten mellan Regeringskansliet och bankernas ledningar med syfte att få bankerna att ändra sig.

Finansmarknadsminister Peter Norman påstås själv ha begärt enskilda möten med de banker som vägrat förlänga sina krediter.

Enligt Dagens Industri ska statsrådets budskap vid dessa möten ha varit att de banker som ställde upp med krediter till SAS skulle ligga bra till att få nya affärer med statliga bolag. De som inte ställde upp kunde räkna med försämrade relationer till regeringen. ”Han gav löften”, påstås en källa ha uppgett.

Att regeringen, en enskild minister eller Regeringskansliet utövar påtryckningar på banker att göra andra än affärsmässiga bedömningar vid sin kreditgivning är självklart inte acceptabelt.

Min fråga till statsrådet är därför:

Stämmer det att statsrådet har framfört detta budskap i möten med bankerna?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:145 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 4 december

Svar på fråga

2012/13:145 Löften till SAS kreditgivare

Statsrådet Peter Norman

Jonas Eriksson har frågat mig om det stämmer att jag, i möten med bankerna, framfört budskapet att de banker som ställde upp med krediter till SAS skulle ligga bra till att få nya affärer med statliga bolag.

Den svenska staten är SAS största ägare. När bolaget är inne i en akut ekonomisk kris så är det vårt ansvar som ägare att föra nära och intensiva diskussioner med bolagets långivare. Att som ägare inte ha en dialog med långivare när bolagets framtid står på spel är inte ansvarsfullt. Avseende mötena med bankerna tog vi, som enskilt största ägare, på oss ansvaret att koordinera och driva dialogen mellan ägarna, bolaget och bolagets långivare. Självklart har svenska staten aldrig hotat eller gett löften om nya affärer till några banker i denna förhandling.

Tillsammans med de norska och danska staterna samt ett antal privata aktörer gav den svenska statens intensiva arbete parterna en möjlighet att komma fram till en lösning för bolaget. En uppgörelse nåddes, där parterna visade ett mycket stort ansvar för SAS framtidsutsikter. Därmed har nu ett intensivt arbete för SAS och berörda parter att göra bolaget lönsamt och konkurrenskraftigt inletts.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.