Till innehåll på sidan

Livsvillkor för unga med intellektuellt funktionshinder

Skriftlig fråga 2005/06:840 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-23
Anmäld
2006-01-24
Besvarad
2006-02-01
Svar anmält
2006-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga 2005/06:840 av Lars-Ivar Ericson (c) till socialminister Berit Andnor (s)

Livsvillkor för unga med intellektuellt funktionshinder

Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet har gjort en undersökning som tar upp levnadsvillkoren för unga med intellektuellt funktionshinder. Deras boende, sysselsättning och ekonomiska villkor har granskats. Undersökningsresultaten pekar på att ojämlikheten när det gäller livsvillkor, möjligheter och risker tycks ha ökat för unga människor med intellektuellt funktionshinder.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra livsvillkoren för unga med intellektuellt funktionshinder?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:840 besvarad av

den 1 februari

Svar på fråga 2005/06:840 om livsvillkor för unga med intellektuellt funktionshinder

Socialminister Berit Andnor

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra livsvillkoren för unga med intellektuellt funktionshinder. Frågan ställs mot bakgrund av att institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet har gjort en undersökning som pekar på att ojämlikheten i levnadsvillkor, möjligheter och risker tycks ha ökat för unga människor med intellektuellt funktionshinder.

Undersökningen är inte publicerad ännu och därför är det svårt att i detta läge bedöma vilka eventuella åtgärder som är motiverade på grund av dess resultat. Det som avses med ojämlikhet i detta fall synes dock vara inom gruppen unga personer med intellektuella funktionshinder och att vissa ungdomar faller utanför samhällets skyddsnät när valfriheten och självbestämmandet ökar. Regeringen har i propositionen Makt att välja @ rätt till välfärd (prop. 2004/05:2) uppmärksammat detta som en generell problematik bland unga. En åtgärd som regeringen föreslog i propositionen och som är lagbunden sedan den 1 juli 2005 är ett uttryckligt ansvar för kommunen att hålla sig informerad om hur icke skolpliktiga ungdomar som inte fyllt 20 år är sysselsatta. Syftet med att samla informationen är att kunna erbjuda ungdomarna lämpliga individuella åtgärder.

I budgeten för år 2006 lade regeringen fram en rad förslag för att förbättra situationen på arbetsmarknaden för personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionshinder. Det handlar bland annat om höjningar av taket för lönebidraget dels från den 1 juli 2005, dels från den 1 juli 2007 och införandet av det nya arbetsmarknadspolitiska programmet Trygghetsanställning (TA) som ett alternativ till anställning i Samhall. För att öka tillgången till vuxenutbildning för studerande med utvecklingsstörning utvidgade regeringen användningen av det riktade statsbidraget för utbildning av vuxna till att omfatta denna skolform från och med år 2006.

I en skrivelse till riksdagen under våren 2006 planerar regeringen därtill att redogöra för sin syn på utbildningen för studerande med utvecklingsstörning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.