Livsmedelsverket kontrollavgifter

Skriftlig fråga 2020/21:227 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-10-15
Överlämnad
2020-10-15
Anmäld
2020-10-16
Sista svarsdatum
2020-10-21
Svarsdatum
2020-10-23
Besvarad
2020-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Livsmedelsverket har höjt sina kontrollavgifter för livsmedelsproduktion med ca 40 procent och är nu uppe i en timtaxa på 1 720 kr mot tidigare 1 225 kr.

Redan taxan på 1 225 kr i timmen var hög och borde snarare ha sänkts än höjts.

Även slakteriernas avgifter till Livsmedelsverket är höga i Sverige och borde minskas kraftfullt.

Om Livsmedelsverket har höga kostnader för sina kontroller bör verket se över sitt arbetssätt och sina utgifter och inte bara vältra över sina höga kostnader på livsmedelsföretagen.

Sverige ska enligt livsmedelsstrategin producera mer svensk mat samt öka lönsamheten och konkurrenskraften. Om det arbetet ska lyckas kan det ju knappast vara så att den svenska kontrollapparaten och den ineffektiva svenska byråkratin ska få försämra konkurrenskraften och lönsamheten för de svenska livsmedelsföretagen.

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson är:

 

Vad avser statsrådet att göra för att effektivisera Livsmedelsverkets arbete och för att sänka kontrollavgifterna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:227 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:227 av Sten Bergheden (M) Livsmedelsverkets kontrollavgifter

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att effektivisera Livsmedelsverkets arbete och för att sänka kontrollavgifterna.

De avgifter som Sten Bergheden hänvisar till rör Livsmedelsverkets kontroll av drygt 1 000 livsmedelsföretag, till exempel stycknings- och charkanläggningar, fiskproduktanläggningar, äggpackerier och mejerier. Dessa livsmedelsföretag har över tid haft en avgift som inte täckt de faktiska kostnaderna för kontrollen, vilket Livsmedelsverket nu har korrigerat. Därför höjdes också timtaxan från den 1 januari 2020.

Hur mycket ett företag betalar i årlig kontrollavgift varierar och baseras bland annat på hur stort behovet av kontroll är. Det är möjligt för livsmedelsföretagen att påverka den årliga avgiften. Genom den så kallade erfarenhetsklassningen kan företag som följer lagstiftningen få en minskning av antalet kontrolltimmar vilket ger en lägre årlig avgift.

I en nyligen beslutad proposition som syftar till att anpassa svensk lagstiftning till den nya EU-förordningen om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet i livsmedelskedjan gör regeringen bedömningen att obligatorisk efterhandsdebitering bör införas för avgifter inom livsmedelskontrollen. Det innebär bland annat att livsmedelsföretagen ska betala en kontrollavgift efter genomförda kontrollbesök i stället för en årlig avgift i början av varje kalenderår som nu är fallet. Den årliga avgiften har företagen fått betala oavsett om kontrollmyndigheten kontrollerat verksamheten under det aktuella året eller inte. Med efterhandsdebitering blir det tydligare för företagen vad de betalar för och det bidrar till att företagen upplever systemet som mer rättvist.

Jag kommer att följa upp denna fråga, bland annat i den löpande dialogen med myndigheten. Ur mitt perspektiv är det angeläget att Livsmedelsverket bedriver sin kontrollverksamhet på ett kostnadseffektivt, likvärdigt och ändamålsenligt sätt. Det är viktigt för att uppnå livsmedelsstrategins målsättningar med en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning samt bidra till en hållbar utveckling i hela landet.

Stockholm den 23 oktober 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.