livsmedelsproduktionen i Sverige

Skriftlig fråga 2003/04:959 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-19
Anmäld
2004-03-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-03-26
Svar anmält
2004-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga 2003/04:959

av Cecilia Widegren (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om livsmedelsproduktionen i Sverige

För snart ett och ett halvt år sedan kom beskedet om att Kronfågel i Skara skulle lägga ned sin verksamhet. Mer än 200 personer stod inför hotet att bli arbetslösa. Jag frågade då regeringen vilka åtgärder den tänkte vidta för att skapa förutsättningar för en fortsatt stark svensk livsmedelsnäring. Näringsminister Pagrotsky, ansvarigt statsråd, svarade och sade att han "känner starkt med alla dem som nu drabbas av Kronfågels nedläggning i Skara". Vackra ord, men till vilken nytta?

I dagarna stod det klart att verksamheten försvinner. Trots förhandlingar med flera intressenter var ingen beredd att ta över. Det innebär arbetslöshet och att de jordbrukare som satsat på fjäderfäuppfödning tvingas avveckla.

Lönsamhetskrisen inom det svenska jordbruket slår hårt inte bara mot bönderna utan även mot förädlingsindustrin, som är en viktig arbetsgivare och tillväxtfaktor i Skaraborg och Sverige. Direkt och indirekt är 23 % av det totala antalet sysselsatta i Skaraborg beroende av livsmedelsproduktion eller livsmedelsförädling. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen tror att antalet arbetstillfällen i Sverige kommer att minska med fler än tusen bara i år. Det krävs åtgärder för att förbättra livsmedelsindustrins villkor så att dagens avvecklingstrend kan vändas till utveckling.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vad näringsministern avser att göra för att utveckla svensk livsmedelsproduktion och livsmedelsförädling.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:959 besvarad av

den 26 mars

Svar på fråga 2003/04:957 om nedläggningen av Kronfågel i Skara och 959 om livsmedelsproduktionen i Sverige

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Cecilia Widegren har frågat statsrådet Ulrika Messing och näringsminister Leif Pagrotsky vilka åtgärder de bedömer som viktiga, respektive vad man avser att göra, för att utveckla svensk livsmedelsproduktion och livsmedelsförädling. Som arbetet är fördelat i regeringen faller det på min lott att svara på dessa frågor.

Inom fjäderfäsektorn kan vi just nu konstatera att en del företag har vissa lönsamhetsproblem. Ansvaret för lönsamheten och de marknadsbedömningar som görs ligger främst hos näringen själv. Regeringen arbetar dock ständigt för att underlätta för företagen. I regeringsförklaringen betonas vikten av att arbeta för en bättre tillväxt i landet. Regeringen tar detta arbete på största allvar och fortsätter med verkställandet av de åtgärder som beskrivs i regeringsförklaringen för att öka tillväxten och förbättra villkoren för företagen.

Cecilia Widegren har alldeles rätt när hon konstaterar att livsmedelsproduktionen är en viktig arbetsgivare och tillväxtfaktor såväl i Skaraborg som i hela Sverige. Den svenska exporten av livsmedel har sedan medlemskapet i EU utvecklats på ett mycket positivt sätt. En fyrdubbling av livsmedelsexporten har skett under de senaste tio åren, vilket har gjort att livsmedelsexporten vuxit förbi många mer traditionella exportsektorer och är i dag större än exporten av pappersmassa och lastbilar tillsammans. Aktuella siffror från perioden januari till november 2003 visar att exporten fortsatt att öka, om än i något långsammare takt än tidigare. I takt med att livsmedelsexporten växer sig allt större ökar dess betydelse för Sverige och den svenska ekonomin.

Regeringen stöder sedan länge livsmedelsindustrins exportsatsningar ekonomiskt genom Food From Sweden. För att ytterligare stimulera utvecklingen och exportsatsningarna inom denna sektor har regeringen bland annat bjudit in livsmedelsindustrin och andra berörda till årliga överläggningar. Regeringen gav även den 29 januari 2004 Statens jordbruksverk och Livsmedelsekonomiska institutet i uppdrag att utvärdera utvecklingen inom och utarbeta underlag om livsmedelssektorn. Syftet med uppdraget är att ge regeringen stöd i det fortsatta arbetet med att stimulera utveckling och exportsatsningar inom livsmedelsindustrin. Livsmedelsekonomiska institutet ska bland annat analysera om det finns brister i marknadens funktionssätt som begränsar en framgångsrik livsmedelsexport samt hur eventuella brister kan åtgärdas. Jordbruksverket ska bland annat analysera den roll som små och medelstora företag har i utvecklingen av livsmedelshandeln. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2004. Inom Regeringskansliet prövas även för närvarande möjligheter till att ytterligare stödja säljfrämjande insatser genom åtgärder inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.