Till innehåll på sidan

Likvärdighet i möjligheten att skriva högskoleprovet

Skriftlig fråga 2011/12:198 av Thorell, Olle (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-02
Anmäld
2011-12-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2011-12-08
Besvarad
2011-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 december

Fråga

2011/12:198 Likvärdighet i möjligheten att skriva högskoleprovet

av Olle Thorell (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Vägen till högre studier och den akademiska världen går för många via högskoleprovet. Möjligheten att skriva om är viktigt och ger flera chanser för den enskilde att komma in på önskad utbildning. Det är positivt att så många genom högskoleprovet kommer in till den akademiska världen.

Märkligt nog är förutsättningarna att få göra om högskoleprovet inte lika. I dag diskrimineras de som är gravt synskadade då möjligheten att få skriva om det särskilda högskoleprovet är begränsat till fyra gånger. Övriga blivande studenter kan skriva om provet ett obegränsat antal gånger. Jag anser att alla ska ges samma förutsättningar att lyckas, även de som har funktionshinder i form av att vara gravt synskadade.

De som är gravt synskadade har redan i dag en komplicerad situation. För att få göra det anpassade högskoleprovet måste personen vara inskriven vid någon av landets syncentraler och vara berättigad till synhjälpmedel. Detta försvårar ytterligare situationen för de gravt synskadade.

Min fråga till utbildningsministern är hur han avser att underlätta situationen för de gravt synskadade så att vi får en likvärdighet i möjligheterna att skriva högskoleprovet.

Svar på skriftlig fråga 2011/12:198 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 8 december

Svar på fråga

2011/12:198 Likvärdighet i möjligheten att skriva högskoleprovet

Utbildningsminister Jan Björklund

Olle Thorell har frågat mig hur jag avser att underlätta situationen för de gravt synskadade för att få en likvärdighet i möjligheterna att skriva högskoleprovet.

Den 2 mars i år svarade jag på en fråga från Louise Malmström som också gällde möjligheten för personer med funktionsnedsättning att delta i högskoleprovet. Louise Malmströms fråga gällde personer med dyslexi och Olle Thorells fråga gäller gravt synskadade men mitt svar blir detsamma.

Att personer med funktionsnedsättningar har möjlighet att delta i högskoleprovet är viktigt. Självklart bör ambitionen vara att så långt det är möjligt anpassa provet till olika behov.

Det är dock Högskoleverket som ansvarar för att ta fram högskoleprovet. Detta innebär att det är Högskoleverket som mot bakgrund av praktiska och ekonomiska förutsättningar måste bedöma i vilken omfattning det är möjligt att låta gravt synskadade delta i provet vid upprepade tillfällen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.