Till innehåll på sidan

Likvärdiga utredningar i sjukersättningsärenden

Skriftlig fråga 2005/06:744 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-04
Anmäld
2006-01-17
Besvarad
2006-01-18
Svar anmält
2006-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 januari

Fråga 2005/06:744 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Likvärdiga utredningar i sjukersättningsärenden

I 16 kap. 1 § lagen om allmän försäkring (AFL) anges att anmälan om sjuk- eller aktivitetsersättning kan ske antingen genom att en person själv lämnar in en ansökan, eller att Försäkringskassan vid långa sjukskrivningsärenden kan gå in och ändra sjukpenning till sjukersättning.

Inom Försäkringskassan i Stockholm har det på senare tid utvecklats en praxis att de personer som själva ansöker om sjukersättning också själva ska styrka sin sjukdom och arbetsoförmåga. Detta skiljer sig från de fall då det är Försäkringskassan som tagit initiativ till att ändra sjukpenning till sjukersättning. I dessa ärenden visar sig myndigheten ta ett aktivt ansvar för utredningen och för att tillföra relevanta beslutsunderlag. En delförklaring till denna bristande likvärdighet är att Försäkringskassan ibland tycks se på enskildas ansökningar som initierade av socialtjänsten i syfte att kommunerna ska slippa undan försörjningsansvaret.

Utvecklad praxis riskerar att missgynna den som själv ansöker om sjukersättning och strider mot lagstiftningens intentioner. Försäkringskassan har enligt AFL ansvar för att utreda ärenden utan att göra skillnad på om personen i fråga själv initierat ärendet eller om det är gjort av myndigheten. I 7 kap. 3 b § AFL anges att Försäkringskassan kan ålägga den försäkrade att gå till särskilda läkare eller genomgå vissa undersökningar. Detta understryker Försäkringskassans ansvar för att utreda ärendet, oavsett hur ärendet initierats.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Hans Karlsson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Försäkringskassans praxis och utredningsansvar vid ansökan om sjukersättning ska överensstämma med lagstiftningens intentioner?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:744 besvarad av

den 18 januari

Svar på fråga 2005/06:744 om likvärdiga utredningar i sjukersättningsärenden

Statsrådet Hans Karlsson

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Försäkringskassans praxis och utredningsansvar vid ansökan om sjukersättning ska överensstämma med vad som anges i lagen om allmän försäkring (AFL).

Som skäl för frågan uppger Ulla Hoffmann att det inom Försäkringskassan i Stockholm på senare tid utvecklats en praxis om att de personer som själva ansöker om sjukersättning också själva ska styrka sin sjukdom och arbetsoförmåga. Hon framhåller att detta skiljer sig från de fall då det är Försäkringskassan som tagit initiativ till att ändra sjukpenning till sjukersättning eftersom myndigheten i dessa fall tar ett aktivt ansvar för utredningen och för att tillföra relevanta beslutsunderlag. Hon anser att det av 7 kap. 3b § AFL följer att Försäkringskassan har ansvaret för att utreda ett sjukersättningsärende, oavsett hur ärendet initierats. En delförklaring till denna bristande likvärdighet är @ enligt Ulla Hoffmann @ att Försäkringskassan ibland tycks se på enskildas ansökningar som initierade av socialtjänsten i syfte att kommunen ska slippa undan försörjningsansvaret.

Enligt gällande regler ska en ansökan om sjukersättning göras skriftligen hos Försäkringskassan på särskild blankett. Till ansökan ska den sökande bifoga ett läkarutlåtande om hälsotillståndet.

Under hösten 2005 infördes inom Försäkringskassan ett metodstöd för handläggning av ärenden om aktivitets- och sjukersättning. Enligt detta har Försäkringskassan en grundläggande utredningsskyldighet. När det gäller en ansökan om sjukersättning och den försäkrade inte har bifogat ett läkarutlåtande om hälsotillståndet ska Försäkringskassan kontakta den försäkrade om detta. I de fall det framkommer att den försäkrade behöver stöd och hjälp för detta ingår det i utredningsskyldigheten att bistå den försäkrade. I övriga fall är det enligt reglerna den försäkrade som har ansvaret för att ett läkarutlåtande om hälsotillståndet inkommer till Försäkringskassan.

Om det framkommer att metodstödet inte följs i detta avseende inom något länskontor utgår jag från att huvudkontoret omgående åtgärdar detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.