Likvärdig värdering av arbetstillfällen

Skriftlig fråga 2020/21:882 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-04
Överlämnad
2020-12-07
Anmäld
2020-12-08
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronakrisen drabbar företag och företagare olika.

Vissa bygder kan ha ett företag med femhundra anställda, medan andra bygder har femhundra företag med en person som resultatet ska räcka till. Det är också väldigt stor skillnad på hur intäkterna kommer in till företaget.

Vissa företagare har en avancerad vara eller tjänst de säljer per år med världsmarknaden som bas, medan andra företagare ska sälja tiotusen varor och tjänster på en begränsad tidsperiod och till kunder som fysiskt måste vara på plats. I vissa områden i Sverige har företagandet nästan rullat på som vanligt, och i andra områden slog det en tvärnit när corona slog till och kunderna uteblev. Hur hårt coronakrisen slagit beror på många faktorer, men en sak har de alla gemensamt, och det är att alla arbetstillfällen är lika viktiga. Men där arbetstillfällena från början är få eller på annat sätt lättflyktiga blir man extra sårbar. Därför blir det märkligt och svårt att förklara varför regeringen värderar arbetstillfällen och inkomster som bidrar till allmän finansierad välfärd olika.

Olika stödåtgärder har drivits fram under de snart tio månader som gått sedan coronapandemin nådde och på många sätt lamslog vårt land. De har varit till stor hjälp och räddat många arbetstillfällen, och nu arbetas det med underlag för omställningsstödet för perioden maj, juni och juli.

I Dalsland och norra Bohuslän, där områdena kring den norska gränsen är särskilt hårt drabbade av myndigheters och politiskt beslutade restriktioner, lever man till stora delar av sommarturismen. Det är under sommarmånaderna som nedgången varit som störst. Det är därför mycket anmärkningsvärt att man under just de månaderna, juni och juli, har ett avsevärt lägre maxbelopp om 8 miljoner som beloppsgräns på omställningsstödet.

Varför värderas arbetstillfällen så olika av regeringen? Turism – restauranger, upplevelseindustri och gränshandel – ska inte ha de mest restriktiva beloppsgränserna.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att göra de mest restriktiva beloppsgränserna i omställningsstödet mer rättvisa, säsongsanpassade och förutsägbara?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:882 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:882 av Ann-Sofie Alm (M)
Likvärdig värdering av arbetstillfällen

Ann-Sofie Alm har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att göra de mest restriktiva beloppsgränserna i omställningsstödet mer rättvisa, säsongsanpassade och förutsägbara.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Sedan utbrottet har regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterat historiskt stora åtgärder för att bland annat begränsa smittspridningen och för att lindra effekterna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. En av dessa åtgärder är omställningsstödet, som syftar till att göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen samt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet.

Omställningsstödet gällde inledningsvis månaderna mars och april, men har därefter förlängts för månaderna maj–juli. För stödperioden mars och april är maxbeloppet för stöd 150 miljoner kronor per företag. För stödperioden maj är maxbeloppet 75 miljoner kronor och för stödperioden juni och juli är maxbeloppet 8 miljoner kronor.

Anledningen till att ett lägre belopp gäller för juni och juli är att regeringen valde att utforma stödet i enlighet med Europeiska kommissionens tillfälliga statsstödsriktlinjer för corona-relaterade stöd. Syfte med detta var att få stödet på plats så snabbt som möjligt. Enligt dessa riktlinjer fick stödet inte överstiga 8 miljoner kronor per företag.

Regeringen har tidigare tillkännagett att avsikten är att ett ytterligare stöd ska införas för de allra största företag som lidit störst skada under juni och juli. För närvarande förs en dialog med EU-kommissionen om ett sådant stöd. Regeringen har även aviserat en förlängning av omställningsstödet för månaderna augusti–december.

Stockholm den 16 december 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.