Likvärdig tillgång till vuxenutbildning

Skriftlig fråga 2013/14:541 av Svantorp, Gunilla (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-28
Anmäld
2014-03-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-04-04
Svar anmält
2014-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 mars

Fråga

2013/14:541 Likvärdig tillgång till vuxenutbildning

av Gunilla Svantorp (S)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

Kommunerna har ansvar för att aktivt verka för att medborgarna ges tillfälle att bland annat kompetensutveckla sig och få personlig utveckling inom ramen för vuxenutbildningen.

När jag besöker verksamheter inom vuxenutbildningen möts jag av samstämmiga besked att man tvingas hela tiden säga nej till människor som vill studera eftersom verksamheten har skurits ned så kraftigt att det enbart är de mest prioriterade som kan komma i fråga för studier.

Jag kan också konstatera att det verkligen beror på var du bor vilken vuxenutbildning du erbjuds, något som är helt oacceptabelt.

Skolinspektionen har ansvar för att granska om kommunerna uppfyller sitt åtagande att tillhandahålla grundläggande vuxenutbildning, och då handlar det också om att kommunerna har informations- och rekryteringsansvar utifrån invånarnas behov av vuxenutbildning.

Den nya skollagen har förtydligat kommunernas ansvar och skyldigheter. Avser statsrådet att ta några initiativ för att säkerställa att en likvärdig tillgång till vuxenutbildning erbjuds i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:541 besvarad av Statsrådet Maria Arnholm

den 4 april

Svar på fråga

2013/14:541 Likvärdig tillgång till vuxenutbildning

Statsrådet Maria Arnholm

Gunilla Svantorp har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att säkerställa att en likvärdig tillgång till vuxenutbildning erbjuds i hela landet.

Kommunal vuxenutbildning är en viktig skolform som kommunen har ansvar för. Kommunerna är i dag skyldiga att erbjuda kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå till alla som har rätt till sådan utbildning. Elever med en examen från gymnasieskolans yrkesprogram har vidare rätt att få utbildning för att uppnå generell behörighet för högskolestudier. Utöver detta ska kommunerna även sträva efter att erbjuda en utbildning som motsvarar den efterfrågan och de behov som finns.

Parallellt med reformeringen av grund- och gymnasieskolan har regeringen reformerat även vuxenutbildningen. Bland annat har en ny skollag och ny läroplan för vuxenutbildningen börjat tillämpas. Reformerna har varit nödvändiga i en tid när vuxenutbildningens roll har blivit allt bredare och viktigare. Inte minst har vuxenutbildningen under de senaste åren fått en viktigare plats i integrationen av nyanlända. Individers mål med utbildningen varier kraftigt.

Därutöver har vuxenutbildningen en central roll att fylla för unga som riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet. För de ungdomar som hoppade av sin utbildning för några år sedan finns just nu en möjlighet att efter tre månaders arbetslöshet få läsa på komvux med det högre studiebidraget. Regeringen har också avsatt resurser för fler platser inom vuxenutbildningen för just detta.

Som framgår av budgetpropositionen för 2014 (prop. 2013/14:1) avser regeringen också att, efter överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting, återkomma till riksdagen med förslag som stärker rättigheterna till kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.