likafördelningsmetoden i skattekontot

Skriftlig fråga 1998/99:597 av Fredrik Graf, Carl (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-04-29
Anmäld
1999-05-04
Besvarad
1999-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:597 av Carl Fredrik Graf (m) till finansministern om likafördelningsmetoden i skattekontot

den 29 april

 

Reglerna för skattekontot är sådana att ett underskott på kontot skall fördelas mellan olika skatteslag enligt den s.k. likafördelningsmetoden. Däremot synes reglerna vara oklara för hur fördelningen skall ske vid överskott.

Framför allt i samband med att det görs fyllnadsbetalningar uppstår överskott på kontot. Det kan både i det enskilda fallet och sammantaget innebära mycket stora belopp. Ur redovisningssynpunkt är det otillfredsställande att inte kunna härleda överskott till det skatteslag det rör sig om.

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att klarlägga hur likafördelningsmetoden i skattekontot skall tillämpas vid överskott på kontot?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:597 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:597 om likafördelningsmetoden i skattekontot
    Finansminister Bosse Ringholm

den 5 maj

 

Carl Fredrik Graf har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klarlägga hur likafördelningsmetoden i skattekontot skall tillämpas vid överskott på kontot.

Om den skattskyldige har en skatteskuld som skall betalas enligt bestämmelserna i skattebetalningslagen (1997:483, SBL), dvs. en skuld som har registrerats på den skattskyldiges skattekonto, och det behöver anges vilken skatt som är betald eller obetald, skall skulden enligt huvudregeln i 16 kap. 11 § SBL fördelas proportionellt mellan de skatter som påförts under den aktuella perioden.

Bestämmelsen hänger samman med bestämmelsen i 16 kap. 9 § SBL om att ett inbetalt belopp skall räknas av från den skattskyldiges sammanlagda skatteskuld oberoende av vad den skattskyldige har begärt, den s.k. likafördelningsmetoden.

Likafördelningsmetoden reglerar enbart de situationer där den skattskyldige har en skatteskuld. När det gäller ett överskott på skattekontot finns inte samma behov hos skattemyndigheten av att fördela överskottet på olika skatter och avgifter. Ett överskott återbetalas helt enkelt till den skattskyldige såsom för mycket betald skatt.

En inbetalning till skattekonto är alltså inte "öronmärkt" för någon viss skatt eller avgift. De sammanlagda betalningar som har gjorts räknas av mot innehållen skatt, arbetsgivaravgifter, mervärdesskatt eller andra skatter som förfallit till betalning. Om betalningarna motsvarar de skatter och avgifter som har debiterats och om ytterligare en inbetalning görs för att täcka kommande slutlig skatt uppstår ett överskott på skattekontot tills den slutliga skatten har debiterats.

Enligt bestämmelserna i skattebetalningslagen skall en automatisk återbetalning göras av ett överskott på skattekontot dels då den skattskyldige redovisat överskjutande ingående mervärdesskatt, dels vid beslut om sänkt skatt. Dessutom kan en automatisk återbetalning ske i samband med avstämningen mot slutlig skatt. I övriga fall återbetalas överskott endast på begäran av den skattskyldige.

När den skattskyldige har gjort en "fyllnadsinbetalning" är emellertid hans avsikt i regel att därefter redovisade skatter och avgifter skall räknas av mot överskjutande ingående mervärdesskatt, att endast eventuell mellanskillnad skall återbetalas och att hela det fyllnadsinbetalda beloppet skall stå kvar på kontot.

För att undvika en automatiskt återbetalning bör den skattskyldige i dessa fall antingen begära att ett visst överskott skall stå kvar på kontot eller att debiteringen av preliminär skatt höjs.

Det kan inte uteslutas att det redovisade problemet kan lösas genom en ändring av de administrativa rutinerna. Jag avser därför inte att nu vidta någon åtgärd. Skulle det visa sig att det fordras en ändring i skattebetalningslagen är jag givetvis beredd att föreslå riksdagen en sådan.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.