Till innehåll på sidan

Likabehandling och förutsägbarhet i myndighetsutövning

Skriftlig fråga 2006/07:585 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-31
Anmäld
2007-02-01
Besvarad
2007-02-07
Svar anmält
2007-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga

2006/07:585 Likabehandling och förutsägbarhet i myndighetsutövning

av Lennart Sacrédeus (kd)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Enligt de riktlinjer Ungdomsstyrelsen har att ta hänsyn till när den fördelar medel till landets ungdomsorganisationer ska organisationerna vara öppna sammanslutningar med frivilligt medlemskap, självständiga och demokratiskt uppbyggda samt ha minst 60 % medlemmar i åldrarna 7–25 år. Målen för statsbidragen är att främja ungas demokratiska fostran, jämställdhet och jämlikhet, ge meningsfull fritid samt engagera fler unga i föreningslivet.

För att en organisation ska få stöd krävs att den har helt separata demokratiska strukturer, fria från en eventuell moderorganisation. Detta har lett till att EFK Ung, en kristen ungdomsorganisation, ställts utan organisationsstöd för 2007. Inom EFK Ung ser man vinster i att unga fostras in i moderorganisationen Evangeliska Frikyrkan på demokratisk väg. För att möta både kyrkans och Ungdomsstyrelsens önskemål har man – på Ungdomsstyrelsens rekommendation – valt en organisationsmodell för att tillgodose båda. Trots detta har bidraget sedan hastigt dragits in, utan att det föregåtts av tydlig kritik.

Det är värt att notera att samma krav om fristående ställning gentemot moderorganisationen inte riktats mot Röda Korsets Ungdomsförbund, eftersom RK har ett principbeslut på internationell nivå att det bara får finnas ett RK-förbund i varje land. Att organisationer behandlas olika på detta sätt är i sig odemokratiskt från Ungdomsstyrelsens sida. Det skapar en olycklig oförutsägbarhet i beslutsgången.

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att se över Ungdomsstyrelsens riktlinjer i syfte att underlätta likabehandling, konsekvens och förutsägbarhet i beslutshanteringen avseende ungdomsorganisationer och deras relation till sin moderorganisation?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:585 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

den 7 februari

Svar på fråga

2006/07:585 Likabehandling och förutsägbarhet i myndighetsutövning

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Lennart Sacrédeus har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att se över Ungdomsstyrelsens riktlinjer i syfte att underlätta likabehandling, konsekvens och förutsägbarhet i beslutshanteringen avseende ungdomsorganisationer och deras relation till sin moderorganisation.

Låt mig inledningsvis understryka att det är en självklarhet att de organisationer som ansöker om statsbidrag hos Ungdomsstyrelsen ska behandlas lika. Det är även viktigt att Ungdomsstyrelsens bidragshantering präglas av förutsägbarhet och tydlighet så att statsbidraget till ungdomsorganisationerna fördelas rättvist. Att organisationer arbetar på ett sätt som underlättar utbyte, umgänge och generationsöverskridande verksamhet är värdefullt.

Det ärende som frågeställaren omnämner i sin fråga rör den kristna ungdomsorganisationen EFK Ung och organisationens koppling till moderorganisationen Evangeliska Frikyrkan, som lett till att EFK Ung av Ungdomsstyrelsen har tilldelats organisationsstöd i form av ett så kallat särskilt bidrag om 825 979 kronor, samt 1 321 566 kronor från AB Svenska Spels överskott, för 2007.

Som ansvarigt statsråd kan jag inte kommentera Ungdomsstyrelsens handläggning i enskilda ärenden. Generellt gäller dock att kravet på självständighet, som gäller för att en organisation ska komma i fråga för bidrag, innebär att ungdomsorganisationerna ska ha egna stadgar, fatta egna beslut om verksamhet, inriktning och ekonomi utan att behöva be om tillåtelse från moderorganisationen.

Ungdomsstyrelsens uppgift är att granska om ungdomsorganisationerna lever upp till de grundläggande krav som ställs för att få statsbidrag och myndigheten har redan i dag generella rutiner för bidragsgivningen.

Jag ser därför för närvarande inget behov av att vidta några särskilda åtgärder för att se över Ungdomsstyrelsens riktlinjer i syfte att underlätta likabehandling, konsekvens och förutsägbarhet i beslutshanteringen avseende ungdomsorganisationerna och deras relation till sin moderorganisation. Jag kommer dock att följa utvecklingen på området och, vid behov, återkomma i framtiden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.