Till innehåll på sidan

Lika möjligheter för personer med funktionsnedsättningar inom biståndspolitiken

Skriftlig fråga 2008/09:212 av Lundqvist-Brömster, Maria (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-11-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2008-11-10
Besvarad
2008-11-13
Svar anmält
2008-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 november

Fråga

2008/09:212 Lika möjligheter för personer med funktionsnedsättningar inom biståndspolitiken

av Maria Lundqvist-Brömster (fp)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Många människor med funktionsnedsättningar lever i djupaste fattigdom i utvecklingsländer. En mycket liten del av biståndet når människor med funktionsnedsättningar och deras familjer.

För att få verkliga förändringar till stånd måste Sverige, EU och andra biståndsgivare driva på och ställa tydliga krav på handikappolitiska insatser. Ett viktigt verktyg i det arbetet är FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som Sverige nu föreslås tillträda.

Med Sveriges ordförandeskap i Europarådet är ambitionen att prioritera arbetet med att förverkliga de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättningar. Sedan några år tillbaka arbetar Europarådet efter en handlingsplan för att främja rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och deras fulla delaktighet i samhället. 

Sida upprättade i december 2005 ett positionspapper, Barn och vuxna med funktionsnedsättning. Detta dokument ska vara vägledande för hur i första hand Sidas medarbetare i fält och vid huvudkontoret på ett effektivt sätt ska arbeta med att främja den funktionshindrade människans rättigheter och förbättra hennes levnadsvillkor.

Min fråga till statsrådet Gunilla Carlsson är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta inom ramen för biståndspolitiken för att stärka och följa upp arbetet med att förverkliga de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:212 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 13 november

Svar på fråga

2008/09:212 Lika möjligheter för personer med funktionsnedsättningar inom biståndspolitiken

Statsrådet Gunilla Carlsson

Maria Lundqvist-Brömster har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta inom ramen för biståndspolitiken för att stärka och följa upp arbetet med att förverkliga de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.

Jag vill börja med att tacka Maria Lundqvist-Brömster för hennes engagemang. För Sverige är det en självklarhet att personer med funktionsnedsättningar, på lika villkor som andra, ska ges möjlighet att åtnjuta de mänskliga rättigheterna. Sverige var därför en av initiativtagarna till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Regeringen lyfter under mandatperioden fram demokrati och mänskliga rättigheter som en av tre tematiska prioriteringar av särskilt stor betydelse för att svenskt utvecklingssamarbete ska kunna bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina livsvillkor. Rättighetsperspektivet är den ram och det verktyg som används för att integrera mänskliga rättigheter i utvecklingssamarbetet.

Respekten för de mänskliga rättigheterna är också ett centralt tema i regeringens nystart för Sveriges politik för global utveckling, genom att kampen mot förtryck lyfts fram som en av sex globala utmaningar för att nå målet om en rättvis och hållbar global utveckling. Både utvecklingssamarbetet och den övergripande politiken för global utveckling har alltså ett tydligt fokus på icke-diskriminering. Detta är grunden för att ytterligare synliggöra kvinnor, män, barn och ungdomar med funktionsnedsättningar utifrån vars och ens egna förutsättningar och särskilda behov. Utveckling främjas genom att undanröja det som förhindrar människor från att nyttja sina resurser på bästa sätt.

Sida arbetar systematiskt och på olika sätt med att inkludera människor med funktionsnedsättning i utvecklingssamarbetet. I Sidas nya organisation har jag förstått att detta arbete kommer att bedrivas genom ett delat ansvar mellan två avdelningar inom policypelaren, Demokrati och mänskliga rättigheter samt Hälsa och kunskap. Avdelningarnas placering i policypelaren är en bra utgångspunkt för de fortlöpande ansträngningarna att inkludera människor med funktionsnedsättning och främja deras rättigheter inom samtliga sektorer. Regeringen följer med stort intresse utvecklingen av Sidas arbete inom området.

Utrikesdepartementet kommer i sitt arbete med olika ämnespolicyer som utarbetas under de närmaste åren att kunna bidra till att ytterligare förstärka det viktiga arbete som Sida redan gör med inriktning på mänskliga rättigheter för människor med funktionsnedsättningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.