Licenskrav för mynningsladdare

Skriftlig fråga 2016/17:1781 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-08
Överlämnad
2017-08-09
Besvarad
2017-08-23
Sista svarsdatum
2017-08-23
Svarsdatum
2017-08-23
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Vapen tillverkade före 1890 som inte har enhetspatron, i huvudsak mynningsladdare och kammarladdare, är idag licensbefriade. Men intresset för att skjuta med mynningsladdare är stort och vissa vill kunna köpa nya mynningsladdare för att använda vid sportskytte.

Idag krävs det licens på ett sådant vapen som är mynningsladdat och tillverkat efter 1890. Det innebär att det är ytterligare ett ärende för polisen att hantera, vilket innebär såväl personaltid som kostnader för myndigheten. För att underlätta licenshanteringen borde man därför ta bort licensplikten även för mynningsladdare som är tillverkade efter 1890, då de nya versionerna inte skiljer sig markant från sin historiska upplaga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Avser ministern och regeringen att slopa licenskravet för mynningsladdade vapen som tillverkats efter 1890?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1781 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:1781 av Sten Bergheden (M) Licenskrav för mynningsladdare

Sten Bergheden har frågat mig om regeringen avser att slopa licenskravet för mynningsladdade vapen som tillverkats efter 1890.

Enligt 1 kap. 4 § b vapenlagen (1996:67) är skjutvapen som har tillverkats före år 1890 och som inte är avsedda för gastäta enhetspatroner undantagna från vapenlagens bestämmelser. Undantaget tar främst sikte på framladdningsvapen (mynningsladdare), men även skjutvapen som laddas på annat sätt, t.ex. bakladdade vapen, omfattas av undantaget under förutsättning att de inte är avsedda för gastäta enhetspatroner.

Sedan i våras har en utredare i uppdrag att se över vissa frågor på vapenlagstiftningens område. Utredaren ska bl.a. analysera hur svensk rätt förhåller sig till de nyligen beslutade ändringarna i EU:s vapendirektiv och föreslå de författningsändringar som visar sig nödvändiga på grund av tvingande regler från EU. Denna del av uppdraget ska redovisas senast den 10 januari 2018.

Vad gäller vapenlicenshanteringen framgår det av Polismyndighetens slutredovisning den 7 mars 2017 av regeringsuppdraget Polismyndighetens hantering av vapentillstånd, att handläggningstiderna för vapenlicenser sjunker.

Det pågår alltså arbete på vapenlagstiftningens område och Polismyndighetens statistik över de senaste årens handläggningstider för vapentillstånd visar en positiv utveckling. Mot denna bakgrund har jag i nuläget inte för avsikt att vidta någon särskild åtgärd som rör licenskrav för mynningsladdade vapen.


Stockholm den 23 augusti 2017


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.