Leader II

Skriftlig fråga 1999/2000:258 av Tjernberg, Gunilla (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-23
Anmäld
1999-11-30
Besvarad
1999-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 november

Fråga 1999/2000:258

av Gunilla Tjernberg (kd) till näringsminister Björn Rosengren om Leader II

Regeringen har beslutat att det svenska Leader-plus-programmet endast ska omfatta landsbygdsområden utanför mål 1. Nuvarande LAG-grupper i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland berörs. Leadermedlen ska koncentreras till mellersta och södra Sverige.

Enligt EU-kommissionens utkast till riktlinjer för Leader-plus ska samtliga landsbygdsområden kunna ta del av gemenskapsinitiativet. Mål 1-området tillhör de mest glesbefolkade regionerna inom EU, området är unikt i sitt slag. Samtidigt som området upplever allvarliga problem, som glesbygd, avfolkning och långa avstånd finns en enorm utvecklingspotential. Många innovativa och långsiktiga lösningar för att skapa arbete på landsbygden har uppmuntrats genom Leader II. Genom att möjliggöra koncentrerade satsningar, olika "försöksverksamheter", har nya metoder kunnat prövas för att utveckla sin bygd. Fullföljandet av många av dessa satsningar hamnar i farozonen om mål 1-området hamnar utanför Leader-plus. Det är anmärkningsvärt att norra Sverige undandras betydande medel, som ytterligare skulle förstärka en offensiv utveckling av lands- och glesbygden.

Vilka åtgärder avser näringsministern vidta för att en fortsättning på det arbete som bedrivits i norra Sverige genom Leader II kan säkerställas?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:258 besvarad av

den 1 december

Svar på fråga 1999/2000:258 om Leader II

Näringsminister Björn Rosengren

Gunilla Tjernberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att en fortsättning på det arbete som bedrivs i norra Sverige inom Leader II kan säkerställas.

Bakgrunden till frågan är att regeringen i ett uppdrag till Glesbygdsverket, att påbörja arbetet med att utarbeta ett förslag till program för Leaderinsatser under den kommande programperioden, har angett att programmet ska omfatta landsbygd utanför mål 1-området.

Anledningen till att regeringen har ansett det nödvändigt med denna geografiska avgränsning av gemenskapsinitiativet Leader-plus är det relativt begränsade ekonomiska utrymme som finns för programmet, ca 325 miljoner kronor under sju år. En annan faktor är att det kommer att finnas ett alltför litet utrymme för insatser på landsbygden utanför mål 1-regionerna inom ramen för det nya EU-finansierade landsbygdsprogrammet. Trots ihärdiga påtryckningar på kommissionen har Sverige nästa programperiod endast tilldelats ca 1,3 miljarder kronor per år för samtliga åtgärder inom landsbygdsprogrammet. Eftersom den största delen av dessa medel redan är uppbundna för miljöinsatser inom jordbruket finns det de närmaste åren ett ytterst litet utrymme för lokala initiativ för utveckling av landsbygden utanför mål 1-regionerna inom ramen för landsbygdsprogrammet.

Detta är bakgrunden till att regeringen anser att de medel som finns inom Leaderprogrammet bör koncentreras till de landsbygdsområden som finns utanför mål 1-området. Till mål 1-programmen bidrar EU med drygt 6 miljarder kronor under den kommande programperioden.

Det är dock viktigt att påpeka att den verksamhet som bedrivs inom dagens Leaderprojekt i fortsättningen kommer att kunna bedrivas inom ramen för de kommande mål 1-programmen.

Den verksamhet som har bedrivits inom Leader och inom andra landsbygdsutvecklingsprojekt har varit mycket positiv och har kunnat ta till vara den lokala initiativkraften. Regeringen anser därför att det är viktigt att detta arbete kan fortsätta och vidareutvecklas, såväl inom Leader-plus-programmet som inom mål 1-programmen.

I uppdraget till Glesbygdsverket påpekas också att "särskild vikt skall läggas vid utformningen av nätverket och samarbetet med tidigare LAG-grupper inom mål 1 och andra landsbygdsområden som samarbetar på ett sätt som liknar Leader-metoden." Detta är ett sätt att vidareutveckla och förmedla erfarenheter inom Leaderverksamheten även till utvecklingsgrupper utanför programmet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.