Laxfisket i Haparanda skärgård

Skriftlig fråga 2020/21:3009 av Linda Modig (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-26
Överlämnad
2021-05-27
Anmäld
2021-05-28
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Fisket inom Torneälvens fiskeområde regleras enligt prop. 2009/10:212 av fiskestadgan som utgör en integrerad del av gränsälvsöverenskommelsen och således samma traktaträttsliga status som denna. Fiskeområdet utgör huvudsakligen av enskilt vatten i vilket fisket tillhör fastighetsägaren.

I den inledande bestämmelsen anges att syftet med regleringen är att med hänsyn till ett skäligt nyttjande av gränsälvarna på ett sätt som främjar hela gränsregionens intressen åstadkomma en rimlig och rättvis balans ur beståndssynpunkt och nyttjandesynpunkt mellan de sammantagna fiskeintressena i fiskeområdet.

Utgångspunkten är att, med hänsyn tagen till fiskbestånden, det fiske som redan i dag bedrivs i området ska kunna fortgå och ges goda och stabila förutsättningar samtidigt som nya fiskerelaterade verksamheter ska kunna etableras och utvecklas till nytta för hela Tornedalen.

Enligt fiskestadgans syftesbestämmelse ska en rimlig och rättvis balans ur beståndssynpunkt och nyttjandesynpunkt åstadkommas mellan de olika fiskeintressena i fiskeområdet. Bestämmelserna om fiske och beslut som har meddelats med stöd av dem får inte tillämpas i strid med syftet.

Den förändrade regleringen av fisket i stadgans havsområde bedömdes i propositionen underlätta för det traditionella skärgårdsfisket. De nya bestämmelserna för det kvarvarande gemensamförvaltade området innebar, enligt propositionen, en viss lättnad för fisket. Starttiden för laxfisket i havsområdet har tidigarelagts, vilket bedömdes ha en positiv inverkan på yrkes- och binäringsfisket.

Havs- och vattenmyndigheten uppger med stöd av data från Sveriges lantbruksuniversitet att det är en god uppgång av lax i Torne älv. De två senaste åren har Havs- och vattenmyndigheten stoppat laxfisket i ICES delområde 31 i Östersjön innan kvoten varit uppfiskad. Förbuden innebär intrång i yrkesfiskarna i Haparanda skärgårds äganderätt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Anser statsrådet, med beaktande av att huvuddelen av fiskeområdet utgörs av enskilt vatten, att Havs- och vattenmyndighetens tillämpning och beslut överensstämmer med fiskestadgans och gränsälvsöverenskommelsens syfte att åstadkomma en rimlig och rättvis balans, eller vidtar statsrådet några åtgärder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3009 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/01687 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3009 av Linda Modig (C) Laxfisket i Haparanda skärgård

Linda Modig har frågat mig om jag anser, med beaktande av att huvuddelen av fiskeområdet utgörs av enskilt vatten, att Havs- och vattenmyndighetens tillämpning och beslut överensstämmer med fiskestadgans och gränsälvsöverenskommelsens syfte att åstadkomma en rimlig och rättvis balans, eller om jag ska vidta några åtgärder.

Det är mycket positivt att de vilda laxbestånden överlag haft en positiv utveckling i Östersjön och att detta de senaste åren medfört en möjlighet till ett stabilt, men även ökat nyttjande för samtliga fiskeintressen såväl inom fritidsfisket som yrkesfisket.

Gränsälvsöverenskommelsens och den tillhörande fiskestadgan omfattar sötvattensområdet i Torne älvs gränsälvsområde samt delar av havsområdet utanför. Bestämmelserna i överenskommelsen och i stadgan har införlivats i svensk rätt genom lagen (2010:897) om gränsälvsöverenskommelse mellan Sverige och Finland, fiskelagen (1993:787) och förordningen (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen. Fisket i havet omfattas dock inte bara av nationella bestämmelser, utan även av den gemensamma fiskeripolitiken, dvs. av bestämmelser i EU-rätten.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som har ansvaret för förvaltningen av laxfisket. Myndigheten ansvarar också för att de beslut som fattas inom ramen för detta arbete är förenliga såväl med svenska författningar som med EU-rätten. Jag har fortsatt stort förtroende för myndighetens arbete på detta område.

Stockholm den 2 juni 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.