laxfiskekvoten

Skriftlig fråga 1997/98:830 av Svenson, Karl-Gösta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-04
Besvarad
1998-06-10
Anmäld
1998-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:830 av Karl-Gösta Svenson (m) till jordbruksministern om laxfiskekvoten

I början på maj månad infördes med mycket kort varsel laxfiskestopp i Östersjön. Med anledning härav har jag genom riksdagens utredningstjänst fått uppgift om vilka laxkvoter som länderna kring Östersjön har tilldelats. Härav framgår att den svenska delen av EU-kvoten uppgår till 112 662 laxar. Finlands kvot uppgår till 103 928 laxar. Dessutom har Finland tilldelats hela EU-kvoten i Finska viken, vilken uppgår till 89 540 laxar.

Finland har under tiden januari-april 1998 endast utnyttjat ca 9 % av sin kvot i Östersjön. Den outnyttjade kvoten uppgår till 94 172. Under samma period har endast 139 laxar fiskats upp i Finska viken.

Under tiden januari-mars 1998 har Estland, Lettland, Litauen, Polen och Ryssland endast utnyttjat ca 9 % av sin kvot i Östersjön. Sverige har under motsvarande tid utnyttjat ca 35 % av sin kvot.

Med hänsyn till att en mycket stor andel av kvoterna är outnyttjade synes det beslutade laxfiskestoppet för Sveriges del vara förhastat. När det gäller tilldelningen av kvoter är det ju hur uppenbart som helst att Sverige är missgynnat i förhållande till framför allt Finland.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern vidta för att öka den svenska andelen av den sammanlagda laxfiskekvoten i Östersjön och Finska viken så att den står i rimlig proportion till såväl den långa kuststräckan som förekommande laxfiskeverksamhet?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:830 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:830 om laxfiskekvoten
    Jordbruksminister Annika Åhnberg

Karl-Gösta Svenson har frågat mig vilka åtgärder jag har för avsikt att vidta för att öka den svenska andelen av den sammanlagda laxfiskekvoten i Östersjön och Finska viken så att den står i rimlig proportion till såväl den långa kuststräckan som förekommande laxfiskeverksamhet.

Fisket i Östersjön och Finska viken regleras internationellt av Fiskerikommissionen för Östersjön (IBSFC). För Finska viken fastställs en särskild kvot.

Nivån på den totala laxkvoten i Östersjön (TAC) bestäms i september varje år vid ett internationellt möte med IBSFC. Grunden för den nivå som beslutas, utgörs av de råd som erhålls från Internationella havsforskningsrådets (ICES) rådgivande kommitté. Det totala antalet laxar som får fiskas upp i EU-staternas zoner i Östersjön delas upp enligt en särskild fördelningsnyckel, som baseras på en genomsnittlig fångststatistik under fem år (1989-1993). Sverige erhåller för lax, liksom för övriga kvoterade fiskslag, en bestämd procentandel som varierar från art till art beroende på det fiske som bedrivits under den femåriga referensperioden. Under de senaste åren har EU:s laxfiskekvot utnyttjats helt.

Sverige har fördelat den svenska laxkvoten, i södra Östersjön, för år 1998 på tre tidsperioder. Kvoten i södra Östersjön fiskades upp under den andra tidsperioden varför tillfälligt stopp infördes. Sverige har även fördelat laxkvoten mellan södra och norra Östersjön i förhållandet 50/50.

Reglering av fisket har sin grund i att vildlaxbestånden är hotade. Fiskerikommissionen för Östersjön har beslutat om ett åtgärdsprogram för att trygga vildlaxbestånden i Östersjön, "Salmon Action Plan". Sverige skall aktivt verka för att minska fisket efter hotade naturliga laxbestånd. Genom att återuppbygga vildlaxbestånden i de svenska älvarna och därigenom långsiktigt trygga tillgången på fiskebara bestånd ökar förutsättningarna för ett större svenskt laxfiske i Östersjön.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.