Lavaldomen

Skriftlig fråga 2012/13:391 av Sandberg, Gunnar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-14
Anmäld
2013-03-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-03-26
Besvarad
2013-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga

2012/13:391 Lavaldomen

av Gunnar Sandberg (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

FN:s arbetsmarknadsorgan ILO har underkänt Lavaldomen. ILO anser att den bryter mot FN:s konventioner, eftersom den strider mot föreningsrätten. ILO är oroligt över utvecklingen i Sverige och anser att begränsningar i strejkrätten har gått för långt. 

ILO:s expertkommitté, som består av oberoende jurister, anser att begränsningar av fackliga stridsåtgärder som syftar till att åstadkomma kollektivavtal med utländska företag strider mot ILO:s konvention 87. Därför uppmanar ILO den svenska regeringen att betala tillbaka till Byggnads och Elektrikerna de skadestånd och domstolskostnader som förbunden har betalat.

Avser arbetsmarknadsministern att vidta åtgärder så att Sverige i fortsättningen rättar sig efter FN:s konventioner på den svenska arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:391 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 26 mars

Svar på fråga

2012/13:391 Lavaldomen

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Gunnar Sandberg har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder så att Sverige i fortsättningen rättar sig efter FN:s konventioner på den svenska arbetsmarknaden.

Regeringen har nyligen tagit del av yttrandet från ILO:s expertkommitté i Lavalfrågan. Yttrandet är ett led i en pågående dialog med ILO, som nu fortsätter. Nästa steg i processen är att besvara expertkommitténs yttrande. Detta arbete pågår nu inom Regeringskansliet och ett svar kommer att skickas till ILO under våren.

Det är viktigt att framhålla att ändringarna som gjordes genom den så kallade lex Laval var en följd av EU-domstolens dom i Lavalmålet. Som tidigare meddelats är det regeringens utgångspunkt att lex Laval inte strider mot Sveriges internationella åtaganden.

För närvarande pågår emellertid en utvärdering av lex Laval. Regeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning om utstationering på svensk arbetsmarknad. I uppdraget ingår att överväga vilka lagändringar som krävs för att värna den svenska modellen i ett internationellt perspektiv.

Jag vill slutligen betona att expertkommittén, utöver att ha lämnat synpunkter, även har efterfrågat mer information från regeringen. Vi kommer att informera ytterligare om de åtgärder som har vidtagits på utstationeringsområdet – förutom nyss nämnda utstationeringsutredning även det förbättrade skyddet för utstationerade arbetstagare som är anställda i bemanningsföretag och propositionen om anmälningsskyldighet och kontaktperson vid utstationering.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.