Lättnader för prospekteringsbolagen

Skriftlig fråga 2019/20:1155 av Eric Palmqvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-06
Överlämnad
2020-04-07
Anmäld
2020-04-08
Svarsdatum
2020-04-15
Sista svarsdatum
2020-04-15
Besvarad
2020-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den pågående coronakrisen har en negativ inverkan på de flesta delar av vårt näringsliv, och konsekvenserna ser olika ut för olika branscher. Detta innebär också att de åtgärder och regelförändringar som efterfrågas varierar kraftigt. En del är kostnadsdrivande medan andra inte är det.

En bransch som nu drabbas hårt av coronakrisen och den ekonomiska panik som följer i dess kölvatten är prospekteringsbolagen. Detta eftersom de utgör det första ledet i att finna nya metall- och mineralfyndigheter som ännu inte genererar vinst. Dessa bolag är helt beroende av att få in nytt kapital från investerare för att kunna fortsätta sin verksamhet.

Coronakrisen har emellertid medfört att investerare nu har dragit i nödbromsen för i princip alla investeringar, så även för de som hänför sig till prospektering. För flera av prospekteringsbolagen är hotet om konkurs överhängande.

För att ett prospekteringsföretag ska få behålla sitt undersökningstillstånd behöver det bevisa för myndigheten Bergsstaten att det har bedrivit undersökningsarbete i ”sitt” område. Om bolaget däremot inte borrar, tar prover, analyserar och så vidare riskerar det att förlora tillståndet i fråga. Prospekteringsföretag saknar således under gällande regelverk möjlighet att pausa sin verksamhet.

Ett tillfälligt undantag från denna del av regelverket skulle därför vara till stort gagn för prospekteringsföretagen. Det skulle utgöra en konkret åtgärd i syfte att rädda annars ekonomiskt välfungerande prospekteringsföretag undan en oundviklig konkurs utan att vara kostnadsdrivande för staten.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern och regeringen att verka för lättnader i regelverket som rör prospekteringsföretag i syfte att tillfälligt förlänga alla gällande undersökningstillstånd och göra detta utan krav på att bolagen bedriver aktivt undersökningsarbete under pågående coronakris?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1155 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2020/

00955/BI

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1155 av Eric Palmqvist (SD)
Lättnader för prospekteringsbolagen

Eric Palmqvist har frågat mig om regeringen avser att verka för lättnader i regelverket som rör prospekteringsföretag, i syfte att tillfälligt förlänga alla gällande undersökningstillstånd och göra detta utan krav på att bolagen bedriver aktivt undersökningsarbete under pågående coronakris.

Det är ett mycket besvärligt läge som Sverige befinner sig i på grund av conronaviruset och vi vet att det är många företag som nu drabbas hårt.

Svensk gruv- och mineralnäring har stor betydelse för Sverige som land, både i det regionala och lokala perspektivet men även utanför Sveriges gränser. Det handlar om råvaruförsörjning, arbetstillfällen, välfärd och utveckling av ny teknik för en grön omställning.

Det är riktigt att prospekteringsbolagen har ett besvärligt läge, givet att det är svårt att se framtiden an just nu och därför svårt att få tillgång till riskkapital.

Ett undersökningstillstånd enligt minerallagen gäller i tre år från dagen för beslutet. På ansökan av tillståndshavaren ska undersökningstillståndets giltighetstid förlängas med sammanlagt högst tre år, om ändamålsenlig undersökning har utförts inom området. Detsamma gäller om tillståndshavaren har godtagbara skäl till att undersökning inte har skett och dessutom gör sannolikt att området kommer att undersökas under den tid som ansökningen avser.

Stockholm den 14 april 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.