Till innehåll på sidan

läroplanens mål om nationella minoriteter

Skriftlig fråga 2002/03:1117 av Hagberg, Liselott (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-12
Anmäld
2003-06-12
Besvarad
2003-06-19
Besvarad
2003-06-26
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juni

Fråga 2002/03:1117

av Liselott Hagberg (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om läroplanens mål om nationella minoriteter

Riksdagen har fattat beslut om att de nationella minoriteterna och minoritetsspråken ska stödjas genom rikstäckande åtgärder.

Att, som ett exempel, den samiska kulturen kan fortleva och utvecklas är en angelägenhet för oss alla. Genom ökad kunskap ökar också förståelsen och toleransen för språkliga och kulturella olikheter. Här har skolan en viktig roll att fylla, därför är det viktigt att skolan lever upp till läroplanens mål.

Enligt läroplanen för grundskolan ska eleverna ha kunskaper om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia.

Under slutet av maj deltog undertecknad i en urbefolkningskonferens om samer. Vid konferensen framkom att de svenska elevernas kunskaper om Sveriges urbefolkning, samerna, är bristfälliga.

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att den svenska skolan ska leva upp till läroplanens mål om nationella minoriteter?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1117 besvarad av

den 19 juni

Svar på fråga 2002/03:1117 om läroplanens mål om nationella minoriteter

Utbildningsminister Thomas Östros

Liselott Hagberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att den svenska skolan ska leva upp till läroplanens mål om nationella minoriteter.

Jag vill först säga att jag i likhet med Liselott Hagberg anser att det är en nationell angelägenhet att skapa förutsättningar för att bevara och utveckla det samiska språket och den samiska kulturen och att öka kunskapen om samerna i det svenska samhället. Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder i detta syfte och här har skolan en viktig roll.

Riksdagen fastslog 1999 att samer, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar utgör nationella minoriteter. Målet för minoritetspolitiken är att ge skydd för de nationella minoriteterna och stärka deras möjligheter till inflytande samt stödja de historiska minoritetsspråken så att de behålls levande.

Läroplanerna har ändrats så att det framgår att kunskap ska ges om de nationella minoriteterna. I läroplanerna för grundskolan och de frivilliga skolformerna står att skolan ansvarar för, respektive strävar mot, att varje elev ska ha kunskaper om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia. Även kursplanerna har setts över och ändrats. I kursplanerna lyfts samerna särskilt fram i kraft av att de utgör en urbefolkning i Sverige. När kursplanen i samiska nyligen reviderades betonades särskilt det samiska språkets roll som ett officiellt språk för samerna och ett verktyg för att utveckla det samiska språket och kulturen.

I betänkandet Samerna @ ett ursprungsfolk i Sverige (SOU 1999:25) föreslogs bland annat att en nationell informationssatsning om samerna som ursprungsfolk i Sverige och samernas kultur borde genomföras. Regeringen beslöt i februari 2001 att inleda en sådan satsning. Bakgrunden till satsningen är bristen på kunskap och information om samerna hos det svenska folket. Riksdagen har uttalat att en informationssatsning är en nationell angelägenhet och bör ha karaktären av en bred och långsiktig insats för att öka kunskapen om och förståelsen för samer och samisk kultur. Regeringen har också givit Sametinget i uppdrag att utveckla och etablera ett permanent nationellt informationscentrum för samefrågor senast år 2004.

Som en del av ovan nämnda informationssatsning beslöt regeringen i april 2003 om ett särskilt informationsprojekt som Jordbruksdepartementet ansvarar för, nämligen Konkreta informationsvägar om samer och samisk kultur. Inom ramen för informationsprojektet bereds bland annat frågan om en inventering av hur samiska frågor behandlas i läromedel och lärarhandledningar för grundskolans samhällsorienterande ämnen i årskurserna 4@9 samt aktiviteter som avser utbildning/fortbildning av lärare och skolpersonal om samer och samisk kultur. Projektet ska senast i december 2003 avge en slutredovisning med förslag till fortsatta åtgärder och aktiviteter.

Ett antal åtgärder har således vidtagits eller är på gång för att öka kunskapen om samerna som ett ursprungsfolk och deras kultur. Jag är därför för närvarande inte beredd att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.