Läromedlens saklighet och allsidighet

Skriftlig fråga 2007/08:963 av Johnsson, Eva (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-14
Anmäld
2008-03-14
Besvarad
2008-03-19
Svar anmält
2008-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga

2007/08:963 Läromedlens saklighet och allsidighet

av Eva Johnsson (kd)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Enligt både läroplanen för grundskolan m.m. (Lpo 94) och för de frivilliga skolformerna (Lpf 94) ska undervisningen vara ”saklig och allsidig”.

Inom lärarutbildning och utbildningsforskning kallas ibland läromedlen för ”den dolda läroplanen”, eftersom läromedlen fungerar som ett filter mellan det stoff som enligt läroplan och kursplan ska läras in och eleven. Det är inte alltid enkelt för läraren att genomskåda läromedlens brister. Detta betyder att läromedelsproducenterna har ett stort ansvar för att säkerställa en så saklig och allsidig bild som möjligt.

Läromedlet Millennium för samhällskunskap i gymnasiet har fått kritik för att ge en alltför onyanserad bild av samhället och dess strukturer. Även andra läromedel av olika granskare beskrivs som bristfälliga. Ett annat bekymmer är att läromedel i samhällskunskap ofta felaktigt beskriver kristdemokratin som en sorts junior konservatism, inte som en egen ideologi.

Regeringen har höga ambitioner vad gäller att eleverna ska nå skolans kunskapsmål. Av detta följer också en högt ställd ambition vad gäller kunskapens ”saklighet och allsidighet”. Skolverkets uppgift är att granska för att förbättra, en uppgift som säkerligen kommer att finnas oberoende av den kommande myndighetsstrukturen. Det finns alltså möjlighet att bedriva ett systematiskt arbete för att säkerställa saklighet och allsidighet i läromedlen.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vad avser ministern att göra för att säkerställa saklighet och allsidighet i skolans läromedel?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:963 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 19 mars

Svar på fråga

2007/08:963 Läromedlens saklighet och allsidighet

Utbildningsminister Jan Björklund

Eva Johnsson har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa saklighet och allsidighet i skolans läromedel.

Skolans huvuduppdrag är att ge alla elever förutsättningar att nå kunskapsmålen i skolan. Nationella och internationella utvärderingar visar dock att svenska elevers resultat har försämrats under de senaste åren. För att höja resultaten i skolan har regeringen föreslagit en rad insatser i budgetpropositionen för både 2007 och 2008. En insats är att se över styrdokumenten för både grund- och gymnasieskolan. Många lärare i grundskolan anser att nuvarande måldokument är otydliga och svårtillgängliga. Därtill saknar många lärare utbildning i det ämne de undervisar i. Detta har bland annat lett till att läroböcker i många fall har styrt undervisningens innehåll i alltför stor utsträckning.

Skolverket visar i en läromedelsundersökning 2006 (rapport 284 Läromedlens roll i undervisningen) att läroböckerna inte alltid svarar mot vare sig läroplanens eller kursplanernas mål i grundskolan. Många lärare anser att läroböcker säkerställer att undervisningen överensstämmer med läroplaner och kursplaner, vilket gör att läroböcker har en legitimerande funktion. Granskningen visar dock att denna syn på läroböcker inte alltid är korrekt eftersom det i viss mån förekommer avvikelser i läroböckerna från läroplanernas värdegrund och kursplanernas innehåll.

En särskild utredare har haft i uppdrag att se över hur mål- och uppföljningssystemen för grundskolan och motsvarande skolformer kan stärkas och utvecklas för att kvaliteten i utbildningen ska bli bättre.
I utredarens betänkande Tydliga mål och kunskapskrav i grundskolan – Förslag till nytt mål- och uppföljningssystem (SOU 2007:28) föreslås bland annat en ny kursplane- och läroplansstruktur. Detta förslag innebär bland annat att måldokumenten tydliggörs i syfte att bli ett reellt stöd till lärarna. Detta kommer också att medföra att läromedelsförlagen får tydligare måldokument att utgå ifrån vid framtagandet av olika läromedel.

Gymnasieutredningen (U 2007:01) har i uppdrag att lämna förslag till en reformerad gymnasieskola senast den 31 mars 2008. Utredningens förslag väntas medföra en översyn även av gymnasieskolans kursplaner.

Regeringen genomför också en omfattande satsning på kvalificerad fortbildning för lärare, som ger ökade möjligheter till fördjupning i undervisningsämnet. Lärarutbildningsutredningen (dir. 2007:103) ser över hur tillräckliga ämneskunskaper i utbildningen av lärare kan säkras.

Den svenska staten tar ingen aktiv del i produktionen av läromedel i Sverige. Genom ovan nämnda åtgärder anser jag emellertid att förutsättningarna för att läromedlen ska kunna bli mer sakliga och allsidiga kommer att förbättras, att läromedlen ska kunna leva upp till målen i läroplanerna och kursplanerna i större utsträckning än i dag samt att lärarna får förbättrad kompetens i att välja och kritiskt granska läromedel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.